• OBJAVLJENO: 11.10.2012.
Dani jabuke 2012.
Veliki broj posjetilaca na otvorenju 9. privredno-kulturne manifestacije

U Goraždu je danas, devetu godinu za redom, otvorena privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“.

Brojne zvanice i građane, te federalne, kantonalne i općinske zvaničnike, među kojima su bili i potpredsjednici Federacije BiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, pozdravio je predsjednik Udruženja „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, a prisutnima su se obratili  i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Emir Hodović, savjetnik federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Suad Čamdžić te premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dr. Alija Begović.

Svih ovih devet godina postojanja sajma, Vlada BPK – Goražde podržavala je ovaj način prezentacije poljoprivrednih proizvoda, uvjerena kako je to jedan od puteva podrške našim poljoprivrednicima. Naravno, ne i jedini. Uz stalnu obavezu i praksu davanja podsticaja, u mjeri u kojoj nam skromne budžetske mogućnosti dozvoljavaju, nastojimo stimulisati i podstaknuti sve one koji svoju egzistenciju vide u ovoj grani privrede.

Stoga je ovo i dobra prilika da pozovemo predstavnike federalnih ministarstava da podrže projekte sa ovih prostora, posebno onih koje se tiču sanacije postojećih i izgradnje novih puteva u ruralnim područjima koje imaju predispoziciju za razvoj poljoprivrede, zatim projekte izgradnje sistema za navodnjavanje, te projekata izgradnje objekata na poljoprivrednim imanjima. Naravno, u svemu tome Vlada BPK će biti konstruktivan partner i pomoći u okviru svojih mogućnosti- kazao je premijer Begović.

O značaju ove manifestacije za Bosansko-podrinjski kanton Goražde govorio je i ministar za privredu Emir Hodović.

– Kada je u pitanju organizacija manifestacije „Dani jabuke“ sa ovog mjesta mogu da kažem da ni ove godine nije izostala podrška Ministarstva za privredu i očekujem da ćemo takve trendove nastaviti, što znači da ćemo naredne godine, desetu jubilarnu manifestaciju „Dani jabuke“, dočekati sa što većim brojem kako izlagača tako i posjetilaca – istaknuo je ministar Emir Hodović.

Manifestaciju je zvanično otvorio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

– Ovi prostori imaju veliku šansu u prehrambeno-prerađivačkoj industriji i potrebno je jasno odrediti smjernice institucija vlasti o pitanju podrške ovim i sličnim projektima u Bosansko-podrinjskom kantonu. Podrška i podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji mora biti opredjeljenje svih nas. Sa svoje strane pozivam sve da se uključe i izvrše inventuru u dosadašnja ulaganja i izraze jasne planove za buduće investicije na ovom prostoru, što je naša ljudska i ustavna obaveza prema ovom gradu heroju i ovom regionu – poručio je na otvaranju potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo.

I u okviru ovogodišnjeg sajma, na kojem su pored domaćih izlagača prisutni i izlagači iz susjednih regija, biće organizovani edukativni sadržaji iz oblasti poljoprivrede.

Pored prezentacije aktuelnih projekata iz oblasti poljoprivrede u BiH, u naredna dva dana biće  organizovani i kvizovi znanja za učenike poljoprivrednih škola te dodjela priznanja najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima koji izlažu na ovogodišnjem sajmu.

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva za sutra je planirano stručno savjetovanje o temi poljoprivredne proizvodnje, a u organizaciji Zadružnog saveza BiH biće organizovana i promocija Međunarodne konferencije zadrugarstva.

Manifestacija „Dani jabuke“ bit će otvorena do subote 13.10.2012. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.