• OBJAVLJENO: 18.06.2009.
Predstavljen glavni projekt izgradnje puta Goražde-Hrenovica-Sarajevo

prezentacija-puta_b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, 18.06.2009. godine prezentirane su dosadašnje aktivnosti u izradi projekta izgradnje puta Goražde- Hrenovica-Sarajevo dionica L=cca 15,5 KM, I-Faza Istraživanja varijanti.

Glavni projekt ovog puta predstavili su kantonalni ministar privrede prof. Mustafa Kurtović, izvršni direktor za tehničke poslove JU Direkcije cesta FBiH, dipl. ing. građ. Mirsad Dizdarević, šef projekta u Direkciji cesta FBiH, dipl. inž. građ Fata Terzić i Asim Mehinagić iz Direkcije za auto-ceste i brze ceste BiH.

prezentacija-puta_b1.jpg

Pored Premijera i predstavnika BPK-a, kao i načelnika općina u njegovom sastavu, prezentaciji su prisustvovali i Refik Begić, savjetnik u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, direktor Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta Sarajevo Ibrahim Ibrahimpašić, te brojni građani.

Predstavljene su tri varijante puta od kojih je treća izdvojena kao najbolja. U sve tri varijante ulaz na ovu cestu predviđen je kod Donje Sopotnice, ka Rorovima i dalje prema Hrenovici.

Nakon prezentacije, uslijedila je rasprava. Tokom rasprave čule su se i primjedbe da se puno toga neće promijeniti, jer će preporučena brzina na tom pravcu iznositi 50 km na sat, a pošto je tunel projektiran na nadmorskoj visini od 920 metara, saobraćaj će u zimskom periodu biti otežan kao i na putevima koji se trenutno koriste.

Zbog toga je Općinsko vijeće Goražde u maju usvojilo zaključke kojim se traži da se aktivnosti na projektovanju privremeno obustave dok se ne odredi najpovoljnija trasa puta, a sa ovim zaključcima prisutne je upoznala predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde prim.dr.Vesna Nemec Klisura.

Realizacijom ovog projekta i izgradnjom dionice Goražde-Hrenovica, sa tunelom kroz brdo Hranjen, jugoistočna Bosna bi dobila za oko 30 kilometara kraću vezu sa Sarajevom

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.