• OBJAVLJENO: 26.06.2009.
Na današnjoj press konferenciji direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde saopštio

Građani BPK-a Goražde konzumiraju higijenski ispravan hljeb

informacija-kantonalni-inspektor-s.jpg

Rezultati superanalize hljeba iz pekara na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pokazuju da je ova namirnica higijenski ispravna, čime su otklonjene sve dileme građana ovog kantona o kvaliteti hljeba kojeg konzumiraju– ovo je rečeno na press konferenciji koju je 23.06.2009.godine održao direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde Midhat Hadžiomerović.

Kako su informacije o prisustvu teškog metala u hljebu, a moguće i u drugim pekarskim proizvodima, objavljene u martu ove godine, izazvale veliku zabrinutost kod građana Bosansko-podrinjskog kantona, direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove objasnio je poduzete korake i predstavio konačne rezultate analize tih proizvoda.

– Prvi korak koji je sproveden u sveobuhvatnijem tretiranju detekcije koje namirnice koristimo, znači, određivanju njihovog higijenskog statusa, uradila je na području cijele zemlje Agencija za monitoring hrane, čije je sjedište u Mostaru,. Pri tome smo dobili informaciju u vidu Izvoda iz protokola analize da je na području BPK Goražde detektovano da hljeb ne odgovara higijenskim standardima, znači, da je uočeno povećanje Kadmijuma (Cd) iznad granica koje su bile propisane, ovo naglašavam, tadašnjim pravilnikom. Naglašavam zbog toga što je krajem maja izašao cijeli jedan set pravilnika koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, gdje se pored teških metala tretiraju i količine pesticida, mikotoksina i ostalih potencionalnih kontaminenata hrane i propisane su maksimalne vrijednosti koje mogu da budu da bi se namirnica proglasila higijenski ispravnom.

Nakon što smo od Agencije za hranu dobili izvještaj monitoringa, Inspekcija je poduzela mjere i radnje, prvenstveno, ono što je propisano zakonom. U prvom momentu smo smatrali da smo trebali da obavijestimo potrošače na području našeg kantona da ,najvjerovatnije, postoji jedna vrsta kontaminacije. Međutim, prišli smo, ono što nam nalaže zakon sa tim da utvrdimo tačno koje su i u kojim objektima, eventualno, postoje te kontaminacije da bi poduzimali daljnje mjere po zakonu, kako upravne tako i ostale. Inspekcijski organi su putem ovlaštene laboratorije pristupili uzimanju uzoraka od svih proizvođača. Kada smo dobili te povratne informacije, dakle, kada smo dobili izvode iz protokola analize za sve ostale uzorke, proizvođači su pristupili u prostorije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i pri tome svi podnijeli zahtjev za superanalizu, kao što nalažu Zakon o higijenskoj ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe, Zakon o inspekcijama i Pravilnik o načinu uzimanja uzoraka i dostavljanja istih koji je propisan od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove. Nakon toga, kontrolni uzorak koji je čuvan u prostorijama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na način koji zakon propisuje za navedene namirnice je dostavljen u Zavod za javno zdravstvo FBiH, koji je ovlašten za superanalizu i po ovim zakonima kada dođe izvod iz protokola za superanalizu taj je rezultat mjerodavan.
Nakon toga, dobili smo rezultate uzoraka gdje se vidi da su svi uzorci koji su dostavljeni, znači kontrolni uzorci, da su u granicama normale, čak u nekim slučajevima dosta ispod. Znači da nema kontaminacije za koju smo dobili informaciju da postoji na području našeg kantona. „

Upitan zbog čega su se pojavili različiti rezultati analiza i koji su najmjerodavniji, direktor Hadžiomerović je odgovorio:
„Različiti rezultati analiza posljedica su donošenja novog pravilnika koji jasno propisuje metode koje laboratorije moraju koristiti prilikom obavljanja analiza životnih namirnica. Do sada to nije bio slučaj, odnosno, laboratorijama je bilo prepušteno da same izaberu metodu ispitivanja.

Da su bila neka velika odstupanja mi bismo reagovali, preuzeli bi taj određeni rizik. U slučaju da je bilo alarmantnih odstupanja obustavili bismo proizvodnju navedene životne namirnice, mislim, da tu ne bi imali problema ni sa proizvođačima jer su svi pokazali veliko interesovanje i želju da proizvode namirnice i da ih plasiraju onako kako higijenski standardi zakona propisuju, tako da u ovom slučaju nije bilo opasnosti, vezano za to da se neka namirnica ne smije konzumirati ili da će se pojaviti neka oboljenja.“

Direktor kantonalnog inspektorata je istakao, takođe, da se u istom vremenskom periodu kada se pojavila informacija o neispravnosti hljeba pojavila i informacija (a što je potvrđeno i prilikom uzimanja uzoraka za bakteriološku pretragu), da određene namirnice nisu bile bakteriološki ispravne. Objekti u kojima su pronađene te namirnice su, kako zakon nalaže, podvrgnuti povećanom tretmanu dezinfekcije.

Također, direktor je izrazio nadu da će Zavod za javno zdravstvo BPK-a, koji je podnio zahtjev prema Federalnom ministarstvu zdravstva za registraciju laboratorija, ubrzo imati odgovarajući certifikat, kako za namirnice i briseve, tako i za druga ispitivanja, za područje kantona i šire regije.

-„ Imam informaciju da nijedna laboratorija u bilo kojem gradu u našem najbližem okruženju ne egzistira tako da se nadam da će Zavod za javno zdravstvo imati pune ruke posla što se tiče tih detalja i da će i taj dio značajno doprinijeti konzumaciji higijenski ispravne hrane. U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, uz najužu saradnju sa inspekcijskim organima svi subjekti koji se bave proizvodnjom, distribucijom ili prometom namirnica, odnosno, radnici koji su uposleni na poslovima manipulacije životnim namirnicama moraće da završe odgovarajuće kurseve, prema propisanom zakonu.

Ovo do sada nije bila praksa zato što nismo imali adekvatnu instituciju na području našeg kantona koja bi to organizovala. Sada se počinje sa tim dijelom i mislim da ćemo vrlo brzo uraditi i taj dio posla.

Kada je u pitanju izvođenje dezinfekcije, Zavod za javno zdravstvo i JP Veterinarska stanica Goražde su na putu da se registruju za obavljanje tih poslova po novom pravilniku koji je izašao prošle godine gdje su precizno navedeni uvjeti koje moraju da ispunjavaju organizacije. Gospodin Hadžiomerović je istakao da je Pravilnik do prošle godine imao nekih nelogičnosti, tipa da onaj koji je formirao to preduzeće je i potpisivao akreditacije lica koji su izlazili na teren. Međutim, kako istiće Hadžiomerović, sad sve akreditacije moraju doći u federalno ministarstvo, da ih potpiše federalni ministar , što daje sigurnost da je lice sa adekvatnom stručnom spremom i adekvatno osposobljeno za tretmane gdje se upotrebljavaju otrovi različitih djejstava.

U narednom vremenskom periodu, putem Zavoda za javno zdravstvo biće organizovano uzimanje briseva kod svih subjekata nadzora, pogotovo, onih koji se bave proizvodnjom hrane na području ovog kantona i to će pokazati kakav je higijenski status u tim objektima.

„ Htio bih ovom prilikom da naglasim ništa ne dolazi slučajno. Ukoliko smo do sada bili pošteđeni ovih trovanja u većem obimu to ne znači da je to došlo samo po sebi nego da subjekti nadzora kod nas koji se bave tom proizvodnjom imaju osnovna znanja, drugo, da imaju odgovornost. Međutim, u slučajevima kada dođe do nekih ekscesnih situacija mi ćemo imati laboratoriju na raspolaganju i da u svako doba dana i noći moći ćemo adekvatno reagovati, što da sada nismo bili u prilici, istakao je direktor Hadžiomerović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.