• OBJAVLJENO: 21.10.2012.
Trinaesti internacionalni festival dječije pjesme „ Šta se pjesmom sanja“ – Goražde 2012
POBJEDNICA FESTIVALA ANA JOVANČIĆ IZ ISTOČNOG SARAJEVA, TRI NAGRADE ZA HENU SIJERČIĆ IZ GORAŽDA

Na  festivalu koji je  okupio autore i izvođače  iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i  Bosne i Herrcegovine  izvedeno 17 pjesama – Dodjeljeno ukupno 10 nagrada – Pohvale gostiju organizatoru Festivala goraždanskom Centru za kulturu i gostoprimstvu Goraždana – Pokrovitelj općina Goražde

Ana Jovančić iz Istočnog Sarajeva, koja je otpjevala „Pjesmu o leptiru“ za koju je muziku, tekst i aranžman napisao njen brat Đorđe Jovančić, pobjednica je XIII internacionalnog festivala  dječije pjesme „Šta se pjesmom sanja“ koji je održan u Goraždu, u organizaciji Centra za kulturu. Drugo mjesto, po odluci stručnog žirija kojim je predsjedavao prof.dr Besim Spahić pripalo je petogodišnjoj Heni Sijerčić iz Goražda, najmlađoj učesnici festivala ( dobila nagradu  i kao najmlađi izvođač) koja je otpjevala pjesmu „Ja se ne bojim straha“, čije stihove otpisuje Slavko Klisura a muziku i aranžman Muhidin Obuća. Treće mjesto pripalo je Loreni Janković za kompoziciju „Podgoricom“za koju je tekst, muziku i aranžman uradio Srđan Milivojević. Najbolji tekst na ovogodišnjem Festivalu, prema mišljenju žirija ( tekst pjesme „Motor“) imala je Gordana Grgovska a nagradu za najbolju muziku odnijela je kompozicija „Kontam ba“ Zlatka Bostandžića. Najbolji aranžman imala je pjesma Marija Meršnika „Mali mornari“ u izvedbi Arijane Nevesinjac.

Predsjednik  Dječijeg žirija Tarik Šahović saopštio je odluke ovog žirija koji je dodijelio prvu nagradu Mii Dedović  iz Goražda, drugu Heni Sijerčić  a treću Loreni Janković.

Publika u Velikoj sali goraždanskog Centra za kulturu čula je veliki broj pjesama izuzetnog kvaliteta i izvedbe po čemu ovaj, trinaesti po redu, Festival spada među najuspješnije do sada.

U ime organizatora, dobrodošlicu svim učesnicima i posjetiocima uputio je Hamdo Sijerčić, direktor goraždanskog Centra za kulturu a Festival je otvorila djevojčica Aldijana Spahić, jedna od najaktivnijih članica Gradske biblioteke.

Ukupnom dojmu uspješne manifestacije doprinijeli su i mladi voditelji Zerina Hadžiahmetović, Nino Herenda, Adem Karahasan, Dino Hadžić, Elma Ramović, Lejla Čeljo.

U razgovorima nakon Festivala, učesnici iz susjednih zemalja, ali i ostali gosti, izrekli su brojne pohvale organizatoru, goraždanskom Centru za kulturu i oduševljenje gostoprimstvom kojim su dočekani u Goraždu.

Organizaciju i održavanje Dječijeg Festivala pomogli su zlatni sponzori: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK  Goražde, Bekto Precisa, BH Telecom d.d. Sarajevo – Direkcija Goražde,  „ Hotel „ Behar“ – Goražde i Raiffeisen BANK.

Tekst i slike:  novine “Glas Goražda”

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.