• OBJAVLJENO: 22.07.2009.
Trodnevna posjeta visoke delegacije Istočnog Azerbejdžana Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Prilika za početak uspješne privredne i kulturne saradnje dva regiona

posjeta_azerbejdzan_juli_09_b.JPG

Visoka državna i privredna delegacija iz Istočnog Azerbejdžana, najrazvijenije provincije Islamske Republike Iran, u trodnevnoj je uzvratnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Uz guvernera ove iranske provincije u visokoj iranskoj delegaciji je i ambasador Islamske Republike Iran u našoj zemlji, njegova ekselencija dr. Ahmad Fard Hosseini.
U zgradi kantonalnih institucija premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i guverner Istočnog Azerbejdžana Ahmad Alireza Beighi simolično su razmijenili tekst memoranduma o razumijevanju, potpisanog prije dvije godine, a kojeg je u međuvremenu verificirala i Skupština BPK Goražde.

posjeta_azerbejdzan_juli_09_b1.JPG

U okviru svečanosti prezentirani su i potencijali ovog dijela BiH. Tom prilikom, Premijer BPK Goražde Nazif Uruči izrazio je nadu da je ovo početak privredne saradnje dva regiona. Zahvaljujući se na gostoprimstvu, guverner Istočnog Azerbejdžana Ahmad Alireza Beighi izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska u Goražde. Govoreći o dodirnim tačkama naroda Irana i BiH, guverner je podsjetio da je narod Irana u najtežim momentima za BiH bio uz našu zemlju i Goražde, te poželio uspjeh i prosperitet stanovnicima Goražda.

posjeta_azerbejdzan_juli_09_b2.JPG

– Želim vam prenijeti poruku iranskog naroda koji ima dugu istoriju i kulturu da smo vaši prijatelji i vaša braća. I mi smo imali u prošlosti teških trenutaka, ali sada smo okrenuti napretku i gledamo unaprijed. Spremni smo sa vama dijeliti sve što imamo, pomoći vas i podržati, – kazao je guverner Istočnog Azerbejdžana.

-Bili smo uz vas u najtežim trenucima, a sada kad su nastupili uvjeti mira mi možemo nastaviti našu saradnju, uz bolju dinamiku. Nadamo se da ćemo uz tačke koje nas spajaju, naša religija, kultura i informisanje o međusobnim potencijalima, uspjeti u budućnosti razviti još bolju saradnju,- dodao je guverner Beighi.

Na svečanom prijemu upućen je i poziv da 11. avgusta delegacija ovog kantona prisustvuje velikom privrednom sajmu u provinciji Istočni Azerbejdžan, a ambasador Republike Iran u BiH dr.Ahmad Fard Hosseini ukazao je, ovom prilikom, na važnost posjete koja bi trebala uroditi plodom u stvaranju privredne saradnje.

-Provincija Istočni Azerbejdžan je jedna od najrazvijenijih industrijskih regija Irana. Smatram da posjetu ove delegacije treba uzeti u obzir kao veliku priliku za uspostavu i razvoj privrede, kazao je dr.Ahmad Fard Hosseini, ambasador Republike Iran u BiH.

Delegacije su, potom, obišle pogone goraždanskih privrednih subjekata, među kojima i pogone najuspješnije goraždanske firme „Bekto Precisa“, koja bilježi izuzetne poslovne rezultate, ne samo u okvirima BiH već kao jedan od najuspješnijih bh izvoznika.

Firme „Emka Bosnia“, „Zlatna nit“, „Sabix“, „Prevent“, MPI „Mlin“ Ustikolina ZZ „Agropodrinje“, samo su neki od privrednih subjekata koje je visoka iranska delegacija prilikom boravka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Pored neposrednog uvida u poslovanje privrednih subjekata na terenu, za privrednu i političku delegaciju iz Istočnog Azerbejdžana kantonalno Ministarstvo za privredu priredilo je Okrugli sto na kojem su prezentirane privredne mogućnosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prezentaciju je vodio ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović, a iranskim privrednicima, među kojima je i predsjednik njihove Privredne komore, tom prilikom, omogućen je susret sa goraždanskim privrednicima, kao i sa predstavnicima Privredne i Obrtničke komore, Udruženja poslodovaca i Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te načelnicima općina u sastavu ovog kantona.

Galerije:

Posjeta delegacije iz Istocnog Azerbejdzana 20-23.07.2009 – I dio

Posjeta delegacije iz Istocnog Azerbejdzana 20-23.07.2009 – II dio

Posjeta delegacije iz Istocnog Azerbejdzana 20-23.07.2009 – III dio

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.