• OBJAVLJENO: 08.01.2010.
U kantonalnom Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice

Potpisani ugovori o finansiranju potreba povratnika

finansiranje-povratnika-080110b.jpg

U organizaciji Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 08.01.2010.godine, u sali Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona potpisani su ugovori sa povratnicima, korisnicima sredstava koje je Vlada BPK odobrila za obezbjeđivanje štalskih objekata u mjestu povratka i za dostizanje minimuma stambenih uslova u svrhu povratka. Ugovore je potpisalo dvadeset korisnika sredstava za rekonstrukciju i izgradnju štalskih objekata i šest korisnika srestava za dostizanje minimuma stambenih potreba. Riječ je o povratnicima u naš kanton, ali i u susjedne općine u Republici Srpskoj. Tako su sredstva za dostizanje minimuma stambenog zbrinjavanja dobila četiri povratnika u naš kanton i dva u Republiku Srpsku.

finansiranje-povratnika-080110b1.jpg

finansiranje-povratnika-080110b2.jpg

– Za štalske objekte ukupan iznos sredstava je negdje oko 60.000,00 KM, gdje je iznos donacije po porodici oko 3000 KM. Svaki povratnik dužan je po ugovoru obezbijediti dio sredstava za izgradnju, rekonstrukciju štalskih objekata. Što se tiče obezbjeđivanja uslova u postizanju minimalnih stambenih potreba, ukupno smo obezbijedili 29.000 KM, to je u prosjeku po 5- 6 hiljada KM, u zavisnosti od porodice i stanja objekta u kojem povratnici žive.- rekao je ministar Demir Imamović.

Ovom prilikom, povratnici su informisani o planiranim aktivnostima Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u ovoj godini. Neke od tih aktivnosti su obilazak povratničkih područja i utvrđivanje stvarnog broja povratnika, uravnoteživanje stanja u povratničkim mjestima, obzirom, da je sada situacija takva da dok neka povratnička mjesta nemaju ni struju, u drugima gotovo svi povratnici imaju neke poljoprivredne mašine. Prioritet će i u ovoj godini biti održivost povratka što bi se moglo postići putem nepoljoprivredne proizvodnje, odnosno, osnivanjem firmi koje se bave nekom proizvodnom djelatnošću.

Prema riječima ministra Imamovića, mogućnost povratka zavisi od razvijenosti nekog malog biznisa na tim područjima i bez toga, veoma sporim tempom ići će se ka pravcu osiguranja održivog povratka na ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Zbog poteškoća sa kojima se povratnici suočavaju kada kao pojedinci nastoje riješiti svoje probleme ili ostvarivanje svojih potreba, ministar Imamović je povratnicima sugerisao da osnuju udruženja povratnika i da tako nastupaju prema nevladinim organizacijama, višim nivoima vlasti i ovom ministarstvu.

– Mi očekujemo da će u ovoj godini biti velike teškoće u obezbjeđenju sredstava za finansiranje aktivnosti u oblasti povratka. Zbog toga je potrebno da imamo što kvalitetnije projekte kako bi ih mogli finansirati i kako bi, što je puno bitnije, mogli tražiti pomoć i podršku drugih nivoa vlasti u finansiranju i sufinansiranju projekata koje mi predložimo i koje predlože povratnička udruženja sa ovih prostora. Iz tog razloga, povratnici moraju imati jednu aktivnu ulogu u planiranju i predlaganju projekata u odnosu na postojeće stanje.

finansiranje-povratnika-080110b3.jpg

Druga stvar što je bitna, jeste što mi želimo na neki način da uključimo povratnike u cijeli taj proces da i oni moraju dati neki finansijski doprinos ako žele da se neki određeni problem riješi. Jer na neki način, stopostotno finansiranje svih aktivnosti u oblasti povratka vremenom će vjerovatno postati prošlost i bez te participacije, kako povratnika tako i udruženja koja okupljaju te povratnike, mislim da nećemo napraviti veliki pomak u cilju osiguranja uslova održivosti povratka. – istaknuo je ovom prilikom ministar Imamović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.