• OBJAVLJENO: 21.01.2010.
Prva posjeta njemačkog ambasadora Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Njemačka će i dalje stajati uz ovaj kanton

posjeta-njemackog-ambasadora-210110b2.jpg

Ambasador Savezne Republike Njemačke Joahim Šmit (Joachim Schmidt) sa suprugom posjetio je danas (21.01.2010.godine ) Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Posjeta njemačkog ambasadora započela je susretom i razgovorom sa Premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Nazifom Uručijem.

Prijemu za njemačkog ambasadora u zgradi Vlade BPK-a, pored Premijera, prisustvovali su i ministri za privredu i finansije Mustafa Kurtović i Muhidin Pleh, sekretar Vlade BPK-a Emir Sijerčić i direktorica Službe za odnose sa javnošću BPK-a Anka Ćurovac.

posjeta-njemackog-ambasadora-210110b.jpg

Povod prve posjete njemačkog ambasadora, gospodina Šmita Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde bilo je detaljnije upoznavanje sa političkom i ekonomskom situacijom u kantonu, a tom prilikom razgovarano je i o raznim temama, kao što su izbjeglice, protjerani i povratnici, privredno uvezivanje sa susjednim općinama, energetski i privredni potencijali kantona.

Prema riječima njemačkog ambasadora, centralna tema bila je njemačka podrška ovom kantonu.

posjeta-njemackog-ambasadora-210110b1.jpg

– U tom domenu razgovarano je o pomoći u osnivanju katastarskih ureda ovdje u Goraždu, gdje je njemačka organizacija GTZ, Društvo za tehničku saradnju pružilo značajnu pomoć na kojoj se premijer srdačno zahvalio i ja sam to sa velikim zadovoljstvom primio k znanju i tom prilikom izrazio da će Njemačka i dalje stajati uz ovaj kanton i pokušati pružiti pomoć kad je god to moguće.- izjavio je ambasador Šmit, koji je pozvao kantonalne zvaničnike da ovaj razgovor nastave novom prilikom u Sarajevu.

– Njegova ekselencija, njemački ambasador danas je u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde obzirom da nije boravio ranije na ovom području, a sa druge strane, potvrdio je sve ono što je u dosadašnjoj praksi i poznato, da je Njemačka istinski prijatelj BiH, da je jedna među zemljama koje najviše ulažu u BiH u proteklom periodu i da će se taj trend nastaviti. Bez obzira na ovo što se u dnevnoj politici dešava u BiH, Njemačka stoji čvrsto iza toga da Bosna i Hercegovina sve ozbiljnije korača ka Evropskoj Uniji, odnosno, ona sa svoje strane čini sve kako bi se upravo to i desilo u dogledno vrijeme- kazao je ovom prilikom Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

njemacki-ambasador-posjeta-210110_5.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.