• OBJAVLJENO: 02.01.2010.
U Ministarstvu privrede BPK-a Goražde

Edukacija farmera o prijavljivanju kretanja sitnih životinja

prezentacija-agromediteranskog-zavoda-b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu i federalnog Agromediteranskog zavoda iz Mostara 02.02.2010. godine, u sali Ministarstva, upriličena je prezentacija projekta „Problematika u vezi sa obilježavanjem ovaca, koza i svinja na području Federacije BiH“. Prezentaciju su upriličili predstavnici federalnog Agromediteranskog zavoda Nevenko Ćorluka i Meliha Šubara. Pored organizatora, prezentaciji su prisustvovali i farmeri sa prostora našeg kantona kao i predstavnici veterinarskih stanica.

Prezentacija je upriličena s ciljem upoznavanja farmera, uzgajivača ovaca, koza i svinja o važnosti obaveznog prijavljivanja kretanja životinja ovlaštenim veterinarskim stanicama, kako bi se svaka promjena o kretanju mogla evidentirati u jedinstvenom registru koji vodi Federalni agromediteranski zavod Mostar, odnosno, kako bi se mogao pratiti redoslijed kretanja životinja s ciljem kontole proizvoda životinjskog porijekla, zaštite potrošača i što kvalitetnije provedbe zaštitnih mjera zaraznih oboljenja.
prezentacija-agromediteranskog-zavoda-b1.jpg

prezentacija-agromediteranskog-zavoda-b2.jpg

Prema riječima Melihe Šubare, šefa Odsjeka za animalnu proizvodnju i tehnologiju Federalnog agromediteranskog zavoda, glavna djelatnost Zavoda u protekloj godini bila je obilježavanje, odnosno, vođenje jedinstvenog registra domaćih životinja. Baza podataka je promjenljiva i obaveza vlasnika je da prijavi veterinarskoj stanici svako kretanje životinja i sve one promjene koje se dešavaju.

Vlasnicima stada predstavljeni su i rezultati obilježavanja ovaca, koza i svinja u Federaciji BiH, po kantonima, kao i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

-Obzirom da je označavanje krenulo 2009. godine, u Federaciji BiH, u bazi podataka upisano je negdje oko 403.000 domaćih životinja, od toga, negdje oko 340.000 ovaca, 54.000 svinja i oko 8.600 koza. Od tog broja, u BPK-a je upisano oko 13.200 životinja, od toga, 12.700 ovaca i 450 koza. Ovom prilikom želimo reći vlasnicima da su obavezni da prijavljuju svako kretanje životinja. Pod kretanjem se podrazumijeva klanje, uginuće, prodaja, kupovina novih grla , kako bismo mi te podatke mogli evidentirati, odnosno, mijenjati u bazi podataka- kazao je Nevenko Ćorluka, pomoćnik direktora za animalnu proizvodnju u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar.

prezentacija-agromediteranskog-zavoda-b3.jpg

prezentacija-agromediteranskog-zavoda-b5.jpg

Pored upoznavanja sa situacijom na terenu, dolazak predstavnika Federalnog agromediteranskog zavoda iskorišten je i za pružanje mogućnosti da vlasnici pripreme stada prije nego što počne Program podsticaja u animalnoj proizvodnji za ovu godinu. Nakon podsjećnja vlasnika stada da su oni odgovorni za to da svaka životinja ima identifikacijsku markicu, te da svako kretanje životinja treba biti evidentirano u Obrascu za prijavu kretanja, pružena im je prilika da iznesu svoje primjedbe i prijedloge. Najveći broj primjedbi odnosio se na veličinu i oblik markice kojom se obilježavaju životinje.

Obzirom da se sa Programom obilježavanja ovaca, koza i svinja počelo tek polovinom prošle godine, vlasnicima stada će se pružiti mogućnost da u ovoj godini samo prijave životinje koje više nisu u njihovom vlasništvu. Već od 2011. godine ukoliko komisija utvrdi da stanje na terenu ne odgovara podacima kojima raspolaže Federalni agromediteranski zavod, vlasnici stada neće moći ostvariti pravo na podsticaj za tu godinu.

Predstavnici Agromediteranskog zavoda i direktori veterinarskih stanica posebno su istaknuli kao problem što se uglavnom obilježavaju samo životinje čiji vlasnici imaju pravo na podsticaj, dok su životinje vlasnika manjih stada uglavnom neobilježene.

Zajedno sa predstavnicima Agromediteranskog zavoda današnjem sastanku prisustvovao je i Mario Vrebac, predstavnik Sektora za veterinarstvo Federalnog ministarstva privrede, vodoprivrede i šumarstva koji je podsjetio vlasnike sitne stoke na obavezu vakcinisanja životinja protiv bruceloze koja je besplatna.

-Danas sam ovdje, prvenstveno da bih distribuirao markice za vakcinu sa oznakom 010 i cjepivo za cijepljenje ovaca i koza protiv bruceloze. Moram istaći da je Federalno ministarstvo kao i prošle godine obezbijedilo potrebna sredstva, prvenstveno, mislim na sredstva za nabavku cjepiva, materijala, zaštitne opreme, kao i sredstva za rad veterinarskih stanica na cjepljenju životinja, tako da smo tu da bi veterinarskim stanicama dali sav taj materijal. Obzirom da je prošle godine bilo malo zastoja u realizaciji, ove godine smo krenuli na vrijeme. Program će trajati do 2016. godine.- kazao je Mario Vrebac, predstavnik Sektora za veterinarstvo Federalnog ministarstva privrede, vodoprivrede i šumarstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.