• OBJAVLJENO: 12.02.2010.
Ministarstvo za boračka pitanja

Razgovarano o izmjenama i dopunama zakona o pravima boračkih populacija

izmjene-zakona-boracka-pitanja120210b.jpg

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja 12.02.2010. godine održan je sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja sa područja našeg kantona s ciljem zauzimanja jedinstvenog stava kada su u pitanju izmjene i dopune zakona koji regulišu pitanja boračko-invalidske zaštite. Pored predstavnika organizatora te predstavnika boračkih udruženja, sastanku su, takođe, prisustvovali i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Alija Begović i poslanik u kantonalnoj Skupštini Dževad Terović.

Naime, Vlada Federacije uputila je Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobitnicima najviših ratnih priznanja, kojima je predviđeno uvođenje imovinskog cenzusa.

izmjene-zakona-boracka-pitanja120210b1.jpg

izmjene-zakona-boracka-pitanja120210b2.jpg

Predložene izmjene i dopune zakona iz ove oblasti, između ostalog, predviđaju i ukidanje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Ukidanje ovog zakona podrazumijeva ukidanje novčane naknade od 150 KM koju demobilisani borci ostvaruju u slučaju nezaposlenosti, prestanak prava na zdravstvenu zaštitu demobilisanih boraca, ostvarivanje prijevremenog penzionisanja i druga prava koja proizilaze iz ovog Zakona.

Obzirom da je stav udruženja boračkih populacija, kada su u pitanju izmjene i dopune zakona koji regulišu njihova prava, poznat od ranije, resorno Ministarstvo imalo je za cilj da, prije zauzimanja jedinstvenog stava Vlade po ovom pitanju, razmjeni mišljenja i stavove sa predstavnicima boračkih populacija.

Podržavajući nastojanja boraca i njihovih porodica da ostvare svoja prava, resorni ministar Dževad Adžem ovom prilikom istakao je da bi efekti ukidanja odnosno izmjena ovih zakona bili katastrofalni za BPK Goražde.

„Kantonalni zakoni koji regulišu boračko-invalidsku zaštitu u direktnoj su vezi sa federalnim zakonima koji regulišu ovu oblast. Znači, ukidanjem federalnog zakona došlo bi do apsolutnog reduciranja prava po svim osnovama. Mi trenutno imamo kantonalni zakon kojim su, po kategorijama, regulisana 24 prava koja bi bila smanjena na najmanju moguću mjeru, što bi imalo negativan uticaj na boračku populaciju BPK-a Goražde. Stav svih nas ovdje je da se naprave određene izmjene i dopune. Mi smo dali saglasnost da se izvrši revizija svih onih koji primaju prinadležnosti na nivou federalnih zakona, ali, isto tako, smo mišljenja da sve druge revizije treba da budu provedene prije nego što to bude urađeno u oblasti boračko invalidske zaštite.“– kazao je ovom prilikom ministar Adžem.

Na sastanku je izražena nada da će se iznaći neko rješenje koje će podrazumijevati zadržavanje sva četiri zakona koji regulišu prava boračkih populacija, a ukoliko se to ne desi, predstavnici boračkih populacija će jedinstveni krenuti u ostvarivanje svojih prava, istaknuto je ovom prilikom.

izmjene-zakona-boracka-pitanja120210b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.