• OBJAVLJENO: 19.04.2010.
Novoimenovani šef njemačkog LOT tima EFOR-a u Goraždu posjetio ministra za privredu

lot190410b.jpg

Ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde prof. Mustafa Kurtović sastao se 19.04.2010.godine sa šefom njemačkog LOT tima EUFOR-a stacioniranog u Goraždu, pukovnikom Hansom Ungerom. Ovom prilikom prestavnici LOT tima informirani su o privrednim i drugim kretanjima na prostoru našeg kantona, kao i resursima sa kojima on raspolaže. Posebno je naglašeno da je, uprkos recesiji, trenutna situacija u privredi kantona zadovoljavajuća, a ono što posebno raduje jesu pozitivna kretanja u velikim preduzećima koji su nosioci razvoja ovoga kantona, kao što je Bekto-Precisa, Emka-Bosnia, Pobjeda-Sport, Pobjeda-Rudet, Ginex, Tvornica alata, Sabix, Zlatna nit, kao i pogon ASA Prevent-a u Vitkovićima.

Prema riječima ministra za privredu, stanje u privredi u Bosansko-podrinjskom kantonu je zadovoljavajuće, obzirom da je u prošloj godini u odnosu na 2008.godinu otvoreno preko 100 radnih mjesta. Posebno interesovanje predstavnika LOT tima izazvalo je i pitanje mljekare “Milgor” koje bi trebalo hitno riješiti.

“Ja sam ponovio svoj stav i danas, da se hitno napravi završni raport, da se konačno sanira dubioza mljekare i utvrdi odgovornost svih u nizu, od međunarodnog sporazuma Kraljevine Holandije, BiH i ovog kantona koji su doprinijeli ovakvom stanju, a istovremeno, da razvijemo taj pogon i da konačno počne sa radom. Takođe, istakao bih niz dobrih stvari u goraždanskoj privredi, da je naš izvoz povećan samo u posljednja 2-3 mjeseca preko 25%, da smo u prošloj godini imali izvozni suficit preko 5.000.000KM , i da je zaposleno u prošloj godini više u odnosu na 2008.godinu preko 100 radnika- “ kazao je ministar Kurtović.

lot190410b1.jpg

“Posebno je interesantna činjenica, bez obzira na ekonomsku krizu koja je pogodila svijet i Evropu, da je Goražde u prošloj godini otvorilo nova radna mjesta. Sigurno ima još mnogo potencijala, kao što je turizam i prerada mlijeka, koje smo spomenuli gdje ima još potencijala za razvoj. Imao sam u posljednje vrijeme priliku da upoznam i okolinu Goražda i stvarno to je jedna predivna priroda. Takođe, istakao bih da je veoma bitna saradnja sa predstavnicima izvršne vlasti i pokušaću da tu saradnju ostvarim koliko je to moguće, kao i sa svim ljudima koje srećem u svojoj zoni odgovornosti-“ istaknuo je ovom prilikom pukovnik njemačkog LOT tima EUFOR-a u Goraždu Hans Unger.

lot190410b2.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.