• OBJAVLJENO: 29.01.2013.
Sastanak zvaničnika BPK Goražde i Općine Pale-Prača
Razgovarano o poboljšanju saradnje u 2013.godini

 

Copy of 100_4509

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerom Emirom Fraštom, posjetili su danas općinu Pale-Prača.

Na sastanku koji je organizovan sa načelnikom općine Asimom Zecom i njegovim saradnicima razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i o mogućim oblicima saradnje i podrške Vlade kantona ovoj lokalnoj zajednici.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona ovom prilikom iskazala je svoju opredijeljenost da kroz redovne kontakte sa predstavnicima općine Pala-Prača, sagleda situaciju i uspostavi efikasnu saradnju na projektima od značaja za sve njene stanovnike.

Privredni pogon sa dvadesetak uposlenih čije je otvaranje na području ove općine najavio premijer Emir Frašto u uvodnom dijelu sastanka, dio je te buduće saradnje.

Općina Pale-Prača, prema riječima načelnika Asima Zeca, suočena je sa budžetskim deficitom od 450.000 KM za 2012.godinu i to je jedan od osnovnih problema u trenutnom i budućem funkcionisanju ove lokalne zajednice. Ova suma je ogromna za općinu čiji su izvorni prihodi u 2012. godini iznosili 212.000 KM. Pored ovog krupnog problema, načelnik je istaknuo da u 2013.godini, bez podrške Vlade BPK, ova općina neće moći učestvovati u sufinansiranju projekata međunarodnih organizacija i OdRaza zahvaljujući kojima su  ranijih godina realizirani mnogi projekti.

Copy of 100_4519

U tom kontekstu, kantonalni ministar za privredu Demir Imamović iznio je prijedlog da Vlada učestvuje u izradi projektne dokumentacije za sve tri općine u sastavu kantona, što bi umnogome olakšalo njihov put prilikom apliciranja projekata, na čemu će se u narednom periodu raditi.

– Razgovarano je i o nizu otvorenih pitanja koja se rješavaju već duži niz godina.  To su pitanja koncesije, podrške lovačkim društvima, nastavak aktivnosti na izgradnji hidrocentrale u Vražalicama, koja bi se trebala početi graditi početkom proljeća. S tim projektom idu i neki drugi projekti, a vezani su za preradu ribe i druge proizvodno- privredne i turističke aktivnosti. Razgovarano je takođe i o aktivnostima koje vodimo po pitanju krajnjeg definisanja povezivanja Goražda i Sarajeva saobraćajnicom, tako da smo ovdje čuli mišljenje predstavnika lokalne zajednice o ta oba putna pravca i kako oni vide rješavanje tog problema. Imamo još pitanje oko prostorno- planske dokumentacije, obzirom da mislim da će ovo područje u narednom periodu biti jako interesantno investitorima iz drugih dijelova BiH, pogotovo što se završetkom tunela Stambolčić ovaj prostor može intezivnije koristiti za potrebe industrije, privrede i turizma. To su ključna pitanja na kojima ćemo mi zajedno raditi sa Općinom Pale-Prača u 2013.godini- riječi su ministra za privredu Demira Imamovića.

Copy of 100_4513

Na sastanku je razgovarano i o zdravstvenoj zaštiti stanovnika ove općine, rješavanju problema vojne imovine, o završetku treće, završne faze radova na objektu Doma zdravlja, kao i projektu energetske efikasnosti Osnovne škole Prača. Iskazana je potreba da se u većem obimu izdvajaju sredstva za poljoprivredne i druge podsticaje, te sredstva za rješavanje stambenog pitanja pripadnika boračke populacije.

– Pokušaćemo da rješavamo probleme koji iskrsnu kroz jednu generalnu strategiju koja bi bila drugačija i koja bi promijenila život na bolje. Prvenstveno, mislim na zapošljavanje, dio nečega što će se desiti u aprilu, a ja mislim da će se u toku ove godine desiti i neka druga investicija koja će otvoriti radna mjesta i mogućnost da se ovdje radi. Od svih lokalnih zajednica ova je najperspektivnija, iako izgleda da je u najtežoj situaciji. Ipak postoje velike šanse, šansa je blizina Sarajeva, šansa je put koji prolazi kroz ovo područje, koji će sasvim drugačije prikazati čitavu ovu dolinu i čitavu općini staviti u jednu drugačiju poziciju, te da će to biti vrlo tražena i respektabilna sredina u kojoj će ljudi raditi – poručio je premijer Emir Frašto.

Copy of 100_4547

Nakon radnog sastanka sa načelnikom općine Pale-Prača i njegovim saradnicima, premijer i ministri u Vladi BPK-a zajedno sa domaćinima posjetili su JU Dom zdravlja Prača, Policijsku stanicu Prača, OŠ “Prača” kao i bivšu kasarnu u Hrenovici u kojoj su smješteni pogoni firme “Ekoplod”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.