• OBJAVLJENO: 17.09.2010.
Započelo obilježavanje 18.septembra-Dana BPK-a i općine Goražde

Otvoreno spomen obilježje i igralište na Osanici

spomen-obiljezje-osanica-170910b.jpg

Otvaranjem spomen obilježja poginulim braniteljima Osanice, te sportskog terena u sklopu područne osnovne škole, u Goraždu je počela trodnevna manifestacija obilježavanja 18. septembra – Dana općine i BPK Goražde. Na ovaj dan prije 18 godina heroji odbrane Goražda iz defanzive su krenuli u protunapad, oslobodili područje cijele općine i, nenaoružani i neopremljeni, ostvarili najveću pobjedu ARBiH u prvoj godini rata.

spomen-obiljezje-osanica-170910b2.jpg

Osanica je predstavljala prvu liniju odbrane, a 1. drinska udarna brigada na ovom je pravcu tokom cijelog rata odolijevala napadima jedinica od Trebinja do Foče i iz susjedne Crne Gore. Izgradnju spomen obilježja na kojem je ispisana poruka “Heroji Drine živima oči otvaraju” finansiralo je Ministarstvo za boračka pitanja BPK, dok je igralište kojeg su odmah počeli koristiti najmlađi iz ovog dijela općine izgrađeno sredstvima općine Goražde i fondacije OdRaz.

Svečanim presijecanjem vrpce, sportski teren u sklopu područne osnovne škole Osanica otvorili su Premijer BPK-a Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, dok su spomen obilježje posvećeno herojima koji su branili i odbranili Goražde otkrili ministar za boračka pitanja Dževad Adžem i predsjednik Savjeta MZ Osanica Edin Aganović.

spomen-obiljezje-osanica-170910b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.