• OBJAVLJENO: 07.03.2013.
Press konferencija ministra za privredu i direktora Direkcije robnih rezervi
Zahvaljujući mjerama Vlade – jeftinije brašno u prodavnicama !

Copy of IMG_0488

Osiguranje adekvatnog, zadovoljavajućeg snabdijevanja stanovništva osnovnim životnim potrepštinama jedna je od 12 mjera Vlade za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2013.godini.

O implementaciji ove mjere bilo je riječi na današnjoj press konferenciji ministra za privredu Demira Imamovića i direktora Direkcije za robne rezerve Asima Vilića, kojoj je prisustvovao i Murat Rašidović, predsjednik Savjeta potrošača Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Početkom mjeseca februara, Vlada je dala saglasnost Direkciji robnih rezervi da interveniše sa brašnom iz robnih rezervi na području BPK-a Goražde te da u tu svrhu izvrši mljevenje 50.000 kilograma merkatilne pšenice u brašno tip 710 i upakuje ga u kese od 5 kilograma.

Prema riječima Asima Vilića, direktora Direkcije robnih rezervi, u MPI „Mlin“ d.d. Ustikolina u prvoj fazi samljeveno je 38.500 kilograma pšenice iz koje se dobilo 27.720 kilograma brašna, 10.020 kg stočnog brašna i 600 kg lomljenog zrana. Maloprodajna cijena brašna tip 710, za pakovanje od 5 kg je 3,50 KM i za 30% niža je od cijene brašna koje se trenutno nalazi na tržištu.

Implementacija ove mjere, kako je danas naglasio ministar za privredu Demir Imamović, ide po planu.

Mi pratimo stanje na terenu i u skladu s tim poduzet ćemo i druge aktivnosti u okviru ove mjere. Takođe, mi u skladu sa zakonom inače pratimo cijene osnovnih životnih namirnica koje se nalaze na tržištu na prostoru našeg kantona. Vi ste čuli da se vode aktivnosti u okviru Savjeta potrošača i oni su predlagali još određene artikle, u prvom planu radi se o ulju  i mi sad trebamo to da uzmemo u razmatranje i nekim novim aktivnostima planiramo i tu mjeru. Međutim, ovo su mjere koje se planiraju na neki duži vremenski period tako da će se to razmatrati u nekom narednom periodu, dok sagledamo stanje kakvo je u toj oblasti-kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

Predsjednik Savjeta potrošača BPK Goražde Murat Rašidović ističe da su se građani na zborovima potrošača u svim mjesnim zajednicama veoma pozitivno izjasnili o ovoj mjeri Vlade sa ubacivanjem jeftinog brašna u promet. Uz zahvalnost Vladi na donošenju Plana zaštite životnog standarda, on je kazao da potrošači očekuju da se u ovu mjeru uključe i drugi prehrambeni artikli, kao što je ulje, čije ja cijena, takođe, porasla. Savjet potrošača će raditi na zaštiti životnog standarda, naročito u oblasti prijevoza i u nekim drugim oblastima. Direkcija za robne rezerve trebala bi, ističe Rašidović, intervenisati kod artikala čije cijene pojedini trgovci neopravdano povećavaju.

Na današnjoj press konferenciji pozvani su trgovci da vode računa o ravnomjernoj prodaji  brašna, te ne dozvole pojedincima da stvaraju zalihe ovog prehrambenog artikla, na uštrb građana slabije kupovne moći.

Copy of IMG_0486

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.