• OBJAVLJENO: 14.03.2013.
Nastavlja se projekat poboljšanja socijalnog statusa RVI BPK Goražde
Obezbjeđena sredstva u iznosu od 200.000 KM

Copy of IMG_0645

Na posljednjoj sjednici Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je saglasnost  Vladi i Ministarstvu za boračka pitanja za nastavak realizacije projekta pomoći u poboljšanju socijalnog statusa ratnih vojnih invalida kojima je ukinuto ili umanjeno pravo na ličnu invalidninu u postupku revizije.  Tim povodom, ministar za boračka pitanja Osman Subašić u izjavi za javnost kazao je da su za ovu namjenu u budžetu obezbjeđena sredstva u iznosu od 200.000 KM  i da implementacija projekta neće biti upitna.

Projekat se realizuje od aprila mjeseca 2012. godine, a za njegovu realizaciju ministar Osman Subašić uputio je zahvalnost poslanicima u Skupštini BPK Goražde koji su prepoznali ovaj problem najzaslužnije kategorije stanovništva kojoj svi dugujemo zahvalnost za slobodu u kojoj sada živimo.

„Kroz postupak revizije prošlo je 315 ratnih vojnih invalida sa prostora našeg kantona. Od tog broja, 69 ratnih vojnih invalida revizijom je izvedeno iz prava, a za 158 je smanjena invalidnost, kao i novčana primanja koja su ostvarivali po tom osnovu. Vrhovnom sudu F BiH 155 ratnih vojnih invalida podnijelo je žalbe u zakonskom roku, ali se sud još nikad nije oglasio. Obezbjeđena su sredstva i potpisani su ugovori, a kada ratni vojni invalidi budu uvedeni u svoja prava u skladu sa zakonom, prestaje i ovo finansiranje.

Želim da naglasim ovom prilikom da mi nismo za selektivan način ocjenjivanja ratnih vojnih invalida. Mi želimo da se to uradi na teritoriji cijele F BiH i onda ćemo i mi to prihvatiti. Ovako što sad imamo, Goražde je došlo do toga da samo naši ratni vojni invalidi i naše komisije nisu radile u skladu sa zakonom, što je neprihvatljivo“-istaknuo je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Osman Subašić.

Na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde pokrenuta je inicijativa da se održi tematska sjednica s ciljem analize kompletnog stanja u kojem se nalazi boračka populacija,  kako bi se u narednom periodu pronašli načini i sredstva za poboljšanje statusa tih kategorija stanovništva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.