• OBJAVLJENO: 01.04.2013.
Iz Ministarstva za privredu BPK Goražde
Održana Javna rasprava o Programu podsticaja poljoprivredne proizvodnje

Copy of IMG_0931

Nakon općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, u organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde, danas je i u općini Goražde održana javna rasprava o Programu podsticaja poljoprivredne proizvodnje za 2013.godinu. Učešće na javnoj raspravi uzeo je veliki broj poljoprivrednih proizvođača, a prisutnima se obratio i ministar za privredu Demir Imamović.

Vrijednost ovog programa je 650.000 KM. On je kako ističe ministar privrede, značajno  poboljšan u odnosu na prethodne godine, obzirom da je donesen novi Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju BPK Goražde. Ovim Zakonom predviđeno je izdvajanje  3 posto za poljoprivrednu proizvodnju od ukupno planiranog budžeta. Radi se o planiranim sredstvima u budžetu za 2013.godinu u iznosu od 1.500.000 KM, a kako je istaknuto, implemetacijom tih sredstava značajno će biti poboljšano stanje u oblasti poljoprivrede.

 „Osigurali smo dodatni podsticaj zapošljavanju u poljoprivredi. Posebno bih istaknuo poljoprivrednike starije od 60 godina, gdje visina subvencioniranja doprinosa iznosi oko 75 posto, dok je za žene obrtnice povećan iznos podsticaja za sufinansiranje troškova registracije, oko 60 posto, a za sve ostale to je 50 posto. Uveli smo nove podsticaje za nove proizvodnje u oblasti jagodičastog voća i niz novih mjera koje će doprinjeti povećanju broja zaposlenih u poljoprivredi, kao i povećanju u oblasti poljoprivredne proizvodnje.“-istaknuo je ministar Demir Imamović.

Copy of IMG_0927

Primjedbe poljoprivrednih proizvođača na javnoj raspravi najviše su se odnosile na nedostatak podsticaja za održavanje voćnjaka. Predstavnici  Ministarstva za privredu obrazložili su da podstiču podizanje novih zasada jabuka i da spremni su u tom dijelu pružiti podršku,  a  obzirom da je ovo voćarski kraj, oni smatraju da poljoprivrednici trebaju sami imati obavezu održavanja voćnjaka.

Ono što je bitno napomenuti,  Bosansko-podrinjski kanton, za razliku od drugih kantona,  nema zaostalih obaveza iz 2012.godine kada je riječ o podsticajima. Ova Vlada je u decembru 2012.godine isplatila sve podsticaje osim podsticaja za mlijeko iz decembra mjeseca, a u Ministarstvu za privredu nadaju se da će i tu obavezu ispoštovati u što kraćem vremenskom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.