• OBJAVLJENO: 04.04.2013.
Press konferencija ministra za finansije u Vladi BPK Goražde:Izvršenje Budžeta BPK Goražde u prva tri mjeseca 2013.
Zabilježen povećan pad prihoda

1

– Stabilnost budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u budućem periodu biće prilično ugrožena iz razloga što je pogotovo u martu mjesecu zabilježen jak pad prihoda od indirektnih poreza za preko 20 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a u odnosu na januar, to je nekih 35 posto- istaknuo je na današnjoj press konferenciji ministar za finansije u Vladi BPK Goražde Alem Mujković.

Ministar navodi da su ukupni prihodi Budžeta BPK Goražde u prva tri mjeseca iznosili 6.429.000 KM, što je 64 posto u odnosu na planiranih 9.980.000 KM.

U odnosu na isti period prošle godine, ukupni prihodi manji su za 5 posto.

Od odobrenih 8.599.000 KM budžetskim korisnicima, izvršeno je oko 5.651.000 KM, ističe ministar,  tako da je u odnosu na ono što je odobreno u prva tri mjeseca, neutrošeno još približno 3 miliona KM.

-Do sada smo izvršavali obaveze onako kako je predviđeno Zakonom o izvršenju budžeta i po prioritetima. Međutim, to je prvenstveno ostvareno zbog akumuliranog suficita iz prethodnih godina, tako da smo na neki način uspjeli da izvršimo sve obaveze koje su prispjele- kazao je ministar Mujković te upozorio da se Bosansko-podrinjski kanton Goražde u narednom periodu , pored jakog pada prihoda od indirektnih poreza, suočava sa još jednim ozbiljnim problemom-  prispjećem obaveza prema MMF-u. Prema otplatnom planu, u ovoj godini predviđeno je da po ovom osnovu prispije 4.600.000 KM, koje BPK kanton nije u stanju izmiriti.

– Ukoliko bi došlo do naplate tog kredita, značajno bi bila ugrožena stabilnost i funkcionisanje osnovnih funkcija Kantona- naglasio je ministar finansija.

On je dodao da je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde razgovarano o tom kreditu MMF-a. Nastoji se, ističe ministar, da se ovaj problem podigne na veći nivo, u smislu da svi akteri u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti učestvuju zajednički u pregovaranju, lobiranju kako bi izdjejstvovali najbolje rješenje za Bosansko-podrinjski kanton.

– Kakvo će to rješenje biti to trenutno niko ne zna, ali ono što nam preostaje jeste aktivan dijalog sa predstavnicima federalnih nivoa vlasti- kazao je ministar za finansije u Vladi BPK Goražde Alem Mujković na današnjoj press konferenciji posvećenoj izvršenju Buždeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u prva tri mjeseca ove godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.