• OBJAVLJENO: 04.04.2013.
U okviru raspodjele sredstava za finansiranje sporta u ovoj godini
Potpisani ugovori o finansiranju sportskih klubova

Copy of 100_4690

U Ministarstvu za obrzovanje, nauku, kulturu i sport danas su potpisani ugovori sa sportskim klubovima koji su ostvarili pravo na finansiranje svojih redovnih aktivnosti u ovoj kalendarskoj godini.

Kao što je poznato, resorno Ministarstvo je prije donošenja Plana raspodjele sredstava za finansiranje sportskih klubova provelo svu zakonsku proceduru za dodjelu ovih sredstava nakon čega je Vlada BPK Goražde utvrdila konačan plan raspodjele i odobrila potpisivanje ugovora u ukupnoj vrijednosti od 283.090 KM.

Kako neki klubovi nisu ispunili uslove da budu finansirani iz budžeta u ovoj godini, resorni  ministar Dževad Adžem kazao je da je resorno Ministarstvo, u nastojanju da podrži rad što većeg broja sportskih klubova, odobrilo određeni iznos iz rezervnih sredstava za podršku još nekih sportskih klubova. Radi se prvenstveno o Atletskom klubu Goražde koji će sudjelovati u organizaciji predstojećeg Kantonalnog atletskog prvenstva učenika osnovnih i srednjih škola, a plan Ministarstva je da iz ovih sredstava podrži i rad Rukometnog kluba „Radnički“.

– Mi ćemo otvoriti jednu novu rundu pregovora sa predstavnicima svih sportskih klubova. Neke stavove možemo i redefinisati i donijeti nove odluke, ali intencija Ministarstva u narednoj godini biće „sport u škole“ i značajnija ulaganja u osnovne i srednje škole i takmičenja, a naravno, pomoći ćemo i sve  klubove. Želim da kažem da su Ministarstvo i Vlada u zadnja tri mjeseca sa vrlo značajnim sredstvima pomogli Muški i Ženski rukometni klub te Fudbalski klub i da smo pored redovnih tranši obezbijedili i kotizacije i uplatili dodatna sredstava – kazao je  ministar Adžem te ponovo naglasio da se iz veoma skromnog kantonalnog budžeta ipak izdvajaju značajna sredstva kao podrška radu sportskih klubova i razvoju sporta u ovom kantonu.

Finansiranjem iz budžetskih sredstava ove godine obuhvaćena su 23 sportska kluba sa područja BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.