• OBJAVLJENO: 05.04.2013.
Sastanak premijera BPK sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Regionalnog centra za regrutaciju i tranziciju Rajlovac
Razgovarano o „NATO Perspektiva“ programu

1

U okviru aktivnosti na implementaciji „NATO Perspektiva“ programa, a koje uključuju saradnju sa lokalnim institucijama vlasti na svim nivoima, predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Centra za regrutaciju i tranziciju u Rajlovcu susreli su se juče u Goraždu sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom i poslanikom u kantonalnoj Skupštini Jusufom Tutićem.

O Programu čiji su osnovni ciljevi jačanje procesa reforme odbrane u BiH i obezbjeđenje podrške za socijalnu reintegraciju bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, na sastanku su govorili načelnik Regionalnog centra u Rajlovcu major Tale Močević i predstavnik Odsjeka za tranziciju personala pri Ministarstvu odbrane Hasret Turković.

Pored razgovora o dosadašnjim ativnostima na implementaciji Programa te planovima za naredni period, razgovarano je i o mogućem uključivanju potencijalnih korisnika sa prostora BPK Goražde u ovaj Program, kao i drugim projektima koji bi se mogli realizovati u njegovim okvirima.

Dajući punu podršku ovom Programu, premijer Emir Frašto iskazao je interesovanje za do sada realizovane projekte, kao i namjeru da se bliže upozna sa planovima zadnje grupe otpuštenih vojnika sa prostora našeg kantona kako bi i sam dao podršku u pronalaženju rješenja za njihovo zbrinjavanje.

Na sastanku je iskazano obostrano interesovanje za nastavak saradnje po ovom pitanju, kao i aktivnosti koje imaju za cilj što bolju integraciju bivših vojnih djelatnika u civilne tokove u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Posjeta ministra odbrane Zekerijaha Osmića Bosansko-podrinjskom kantonu, tokom koje će se između ostalog razgovarati i o ovim pitanjima, zakazana je za 10.april.

Centar za regrutaciju i tranziciju Rajlovac uspostavljen je u oktobru 2009. godine u sklopu procesa reforme odbrane i odgovoran je za pomoć i podršku otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga iz zone svoje nadležnosti koja obuhvata 33 općine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.