• OBJAVLJENO: 08.04.2013.
Obilježen 6.april, Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a R BiH
I danas se s ponosom sjećamo heroja

 

Copy of IMG_1047

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Udruženjem veterana rata policije regije Goražde, prigodnim sadržajima obilježilo je 6. april- Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja započeo je prijemom za porodice poginulih pripadnika policije, a nakon toga,  polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde –grad heroj svojim braniocima“  odata je počast svim poginulim braniteljima koji su za odbranu naše domovine dali ono najvažnije, svoje živote.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma u Velikoj sali Centra za kulturu upriličena je sjednica posvećena sjećanju na poginule pripadnike MUP-a R BiH, a o značaju njihovog angažmana u najtežim trenutcima za BiH govorili su predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo, ministri  unutrašnjih poslova i boračkih pitanja  Nermin Džambegović i Zijad Briga te Mesud Kumro, ispred Udruženja veterana policije regije Goražde.

Prema riječima ministra Nermina Džambegovića, zadaci koje su pripadnici policije R BiH u toku agresije na našu zemlju obavljali, prije svega, bili su časni i pošteni. Oni su svojim radom na zaštiti ljudi i imovine dali ogroman doprinos u BiH a pogotovo u BPK Goražde, čime su ispunili svoju obavezu datu na početku izgradnje karijere.

Copy of IMG_1066

„Jedna rečenica te svečane obaveze svima nama duboko se urezala u pamćenje : „ Ne žali da u toj borbi damo i svoj život“ ,a oni su to i učinili. U borbi za nezavisnu, suverenu BiH, u borbi da zaštite svoj narod , oni su dali svoj život. Poznavao sam većinu poginulih policijskih službenika i zbog toga sam bogatiji, jer imam sjećanja i poštovanja prema onome što su oni učinili i dali „- istaknuo je ministar unutrašnjih poslova BPK Nermin Džambegović.

U ime zakonodavne vlasti BPK Goražde prisutnima se obratio i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo.

„Moramo biti ponosni što smo imali tako hrabre, odvažne i čestite ljude. Herojstva pripadnika MUP-a okruga Goražde nadaleko su poznata. Pored izvršavanja redovnih poslova i zadataka, uvijek i u svakom trenutku vrlo odgovorno, u sadejstvu sa pripadnicima Armije BiH, u odsudnim trenucima branili su slobodne teritorije kako bi spasili djecu, žene i starce koji su bili izloženi neviđenoj torturi agresije. Svjesni smo da ništa ne može vratiti izgubljene živote, ali žalost za njima je vječna“- kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo.

Riječi podrške porodicama poginulih ispred Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde uputio je i ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.