• OBJAVLJENO: 11.04.2013.
Ministar za privredu sa saradnicima održao konferenciju za medije
Očekuju se vidljivi efekti podsticaja za razvoj poduzetništva i obrta i razvoj turizma

Copy of IMG_1181

Ministar za privredu BPK Goražde Demir Imamović na današnjoj konferenciji za medije govorio je o programima podrške razvoju poduzetništva i obrta te razvoju turizma za čiju realizaciju je Vlada BPK Goražde u budžetu za ovu godinu planirala sredstva u ukupnom  iznosu od 300.000 KM.

Za Program razvoja poduzetništva i obrta predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 KM, a njegovi osnovni ciljevi su zapošljavanje u obrtu, jačanje institucija podrške obrtu i poduzetnišvu te osiguranje održivog poslovanja u niskoakumulativnim djelatnostima. U okviru ovog Programa, planirana su i sredstva u iznosu od 50.000 KM za realizaciju aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za Projekat zaštite stare gradske jezgre uz Podhranjenski potok koji će realizovati Obrtnička komora BPK Goražde u saradnji sa Općinom Goražde i obrtnicima smještenim na ovom lokalitetu.

Najveći dio sredstava, međutim, biće usmjeren na obrt, otvaranje novih obrtničkih djelatnosti i novo zapošljavanje u obrtu.

– Ono što očekujemo kroz ovaj Program podrške obrtu jeste podsticanje novog zapošljavanja u obrtu i otvaranje novih djelatnosti u oblasti obrta. U skladu sa programom, po prvi put smo predvidjeli i sredstva za „start up“ podršku za finansiranje registracije i druge početne troškove za obrte koji se budu nanovo registrovali iz djelatnosti koje nisu registrovane u našem Kantonu – kazao je ministar Demir Imamović.

Određena sredstva predviđena su i za osiguranje održivog poslovanja u niskoakumulativnim djelatnostima te očuvanje starih zanata i prilikom podnošenja aplikacija za ova sredstva djelatnici iz ove grupe neće biti uslovljeni novim zapošljavanjem.

– To je zbog toga što se te djelatnosti i obrtnici iz te grupe nalaze u težoj situaciji u odnosu na ostale djelatnosti i na ovaj način ćemo samo za tu kategoriju obezbijediti podršku za očuvanje starih zanata i kako bismo im pomogli da lakše prevaziđu probleme sa kojima se oni suočavaju u svom radu – istakao je ministar Imamović.

Za razvoj turizma u ovoj godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

– Glavni fokus Programa za podršku razvoja turizma je uređenje i unaprjeđenje javne i turističke infrastrukture gdje ćemo zajedno sa općinama odabrati tri lokacije za koje ćemo izdvojiti po 20.000 KM naših sredstava, plus sredstva općina, kako bismo te tri lokacije značajno unaprijedili i uredili i kako bi se ostavila mogućnost da se i u narednim godinama izdvajaju sredstva za njihovo uređenje. Cilj je, takođe, da se stvore mogućnosti da se i iz drugih izvora obezbijede sredstva za ulaganje u oblast turizma – pojasnio je resorni ministar.

U okviru podsticaja za razvoj turizma predviđena su i određena sredstva za koja će moći aplicirati turistička udruženja, a koja bi se realizovala u saradnji sa Turističkom zajednicom BPK Goražde.

Javni poziv za odabir korisnika po Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta već je raspisan i biće otvoren do 18. aprila, dok će javni poziv po Programu razvoja turizma biti raspisan u idućoj sedmici.

U slučaju da predviđena sredstva ne budu raspodijeljena u ovom krugu javnih poziva, ostaje mogućnost raspisivanja novih javnih poziva kako bi se utrošili planirani podsticaji za ovu godinu, ističu iz Sektora za industriju, energetiku, razvoj, poduzetištvo, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam pri resornom Ministarstvu.

Copy of IMG_1185

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.