• OBJAVLJENO: 30.05.2013.
Program ruralnog razvoja BPK Goražde
Asfaltirana putna komunikacija u naselju Kazagići-Gornji Kazagići kod Goražda

Copy of IMG_2370

U okviru Programa ruralnog razvoja Ministarstva za privredu BPK Goražde, asfaltiran je dio putne komunikacije u naselju Kazagići-Gornji Kazagići  kod Goražda u dužini od 230 m. Ova putna komunikacija danas je i zvanično otvorena. Tim povodom, ministar za privredu Demir Imamović, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i direktorica Direkcije za ceste Izeta Jahić posjetili su ovo naselje.

Riječ je o projektu ruralnog razvoja „Sanacija ruralne putne infrastrukture“ je u vrijednosti od 20.000 KM, u kojem su učestvovali Ministarstvo za privredu i Općina Goražde sa po 10.000 KM. Izvođač radova na pomenutom putnom pravcu bila je firma Goraždeputevi d.o.o. Ovaj putni pravac od velikog je značaja za poboljšanje standarda stanovnika ovog naselja, a posebno za šestočlanu porodicu Azemine Kazagić, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom od 2000. godine i ostvaruje jedini izvor prihoda. Dosadašnja putna komunikacija zbog velikog oštećenja kako ističu u ovoj porodici otežavala je njihov rad, posebno zbog toga što je na nekim dijelovima bila čak i neprohodna. Porodica Kazagić iskoristila je ovu priliku da se zahvali Vladi BPK i Općini Goražde na razumijevanju njihovog problema, koji je na svu sreću riješen.

Ministar Demir Imamović

Ministar Demir Imamović

Prema riječima ministra za privredu Demira Imamovića,  Program ruralnog razvoja usmjeren je upravo na mjesta gdje se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Ministar se nada da će i drugi projekti koji će biti implementirani iz ovog Programa, takođe biti od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače .

„Program ruralnog razvoja usmjeren je na podršku ruralnom razvoju  a posebno u  područjima  i mjestima  gdje se obavlja intezivna poljoprivredna proizvodnja kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima  koji su registrovani i  kako bi bi im olakšali njihov posao. Ovo je jako dobar primjer kako može kroz Program ruralnog razvoja zajedno Kanton i Općina pomoći, ne samo određenoj mjesnoj zajednici već i poljoprivrednim proizvođačima koji se nalaze na tom području. I ove godine u budžetu je planirano 100.000 KM za ovaj program i većina tog iznosa biće uložena upravo u ruralnu infrastrukturu“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Demir Imamović.

I načelnik općine Goražde Muhamed Ramović ukazao je na značaj poboljšanja putne infrastrukture u ruralnim područjima, a porodice kao što je porodica Kazagić su primjer kako se uz puno rada i odricanja  može biti uspješan poljoprivredni proizvođač.

Copy of IMG_2371

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.