• OBJAVLJENO: 31.05.2013.
Ambasadori Nizozemske i Japana posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
„Ohrabreni smo naporima Vlade BPK Goražde u rješavanju problema“

Copy of IMG_2385

Bosansko-podrinjski kanton Goražde danas su posjetili ambasadori Nizozemske i Japana u Bosni i Hercegovini, Jurriaan Kraak i Hideo Yamazaki.

Sa premijerom BPK Emirom Fraštom i ministrima u Vladi kantona razgovarano je o aktivnostima na ponovnom pokretanju mljekare “Milgor” te naporima da se ovaj i drugi projekti u koje su Vlade Nizozemske i Japana uložile značajna sredstva uspješno dovedu k pravoj namjeni.

Ambasador Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak ističe da su Vlade Nizozemske i Japana zainteresovane šta će biti dalje budući da su obje vlade donirale opremu za mljekaru“Milgor”.

„Došli smo na sastanak da iskažemo, prije svega, podršku premijeru i ministru Imamoviću u njihovim zalaganjima da ponovo pokrenu proizvodnju u fabrici „Milgor“. Drago mi je reći da od našeg prvog sastanka kojeg smo imali početkom februara mjeseca da sve zainteresovane strane( mislim na Vladu, farmere, radnike) imaju zajednički interes i svi rade na tome da uspostave fabriku, sačuvaju opremu i ponovo je stave u funkciju. Na kraju krajeva, i japanska i holandska Vlada uložile su svoja sredstva kako bi ova mljekara služila Goraždu i narodu Goražda“- istaknuo je  ambasador Nizozemske  Jurriaan Kraak.

Copy of IMG_2394

Kantonalni ministar za privredu Demir Imamović nada se da će Vlada BPK Goražde do mjeseca oktobra riješiti većinu stvari koje sputavanju pokretanje i dalji rad mljekare.

„ Naš cilj i obaveza je da stavimo mljekaru u funkciju, to je naš prvi prioritet i zadatak i naš okvirni plan. Najveći dio kvarova na opremi je otklonjen i kada sve završimo onda ćemo vidjeti da li mljekara može proizvoditi mlijeko. Najveći dio obaveza mljekare je prema radnicima, i danas imamo sastanak sa Poreskom upravom gdje ćemo razmotriti  kako da izmirimo te obaveze.  Očekujemo i podršku sa federalnog nivoa u rješavanju ovog problema. Sve aktivnosti idu svojim tokom i ono što mi mislimo i što je najbitnije je da se oprema stavi u funkciju kako bi i svi drugi dobili jasan signal da je moguće mljekaru “Milgor” ponovo pokrenuti“- riječi su ministra za privredu Demira Imamovića.

Cjelokupne obaveze prema farmerima, obaveze za PDV, kreditima, dobavljačima, kako je danas istaknuto, iznose oko 1.200.000 KM. Bitno je istaći da se više ne stvaraju nove obaveze, pa se u Vladi BPK Goražde nadaju da će dug mljekare „Milgor“ postepeno smanjiti.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki upoznao je članove Vlade BPK Goražde da je Vlada Japana zbog nerješenih pitanja vezanih za implementaciju njihovih projekata u BPK, među kojima je i projekt Centra za stručnu obuku, obustavila odobravanje sredstava za projekte u ovom kantonu.

Copy of IMG_2387

„ Na današnjem sastanku smo čuli vrlo ohrabrujuće riječi kada su u pitanju napori koje ulaže Vlada i Skupština BPK i sve strane koje su uključene u rješavanje problema. Vjerujem da će Vlada Japana promijeniti svoju politiku kada je u pitanju finansiranje projekata u Vladi BPK Goražde“- kazao je japanski ambasador.

I ministar za obrazovanje Dževad Adžem vjeruje da će se negativno mišljenje, nakon napora Vlade BPK da se sve mašine iz Centra za stručnu obuku ponovo stave u svoju pravu funkciju, vrlo brzo promijeniti.

„  Iz stava i uvodnog izlaganja  ambasadora vrlo je jasno da je BPK Goražde na crnoj listi . Što znači da od 200 projekata koje je Vlada Japana implementirala širom Bosne i Hercegovine jedino BPK Goražde nije opravdao očekivanja. Mi smo informisali ambasadora da su prošle godine rađene prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba na ovim mašinama i da je na pomolu novi projekat dokvalifikacije i prekvalifikacije 200 ljudi koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih kod Službe za zapošljavanje i 100 lica koja su zaposleni u fabrikama, kako bi dobili odgovarajuću stručnu spremu i mogli da nastave da rade. Taj projekat će trajati 18 mjeseci . Vodiće ga u koordiniranom odnosu nevladina organizacija, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Srednja stručna škola. Nadamo se da su to koraci da smanjimo broj nezaposlenih na području našeg kantona“-  riječi su kantonalnog ministra za obrazovanje Dževada Adžema.

Ambasadori zemalja donatora na kraju današnjeg susreta izrazili su nadu da će ih domaćini kad najesen ponovo posjete Goražde počastiti proizvodima iz goraždanske mljekare „Milgor“.

Copy of IMG_2389

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.