• OBJAVLJENO: 03.06.2013.
Press konferencija Kolegija Skupštine BPK Goražde
Ukidanje BPK Goražde neustavno!

Copy of IMG_2412

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u srijedu, 5 juna na svom vanrednom zasjedanju razmatraće preporuke Ekspertne grupe za promjenu Ustava Federacije BiH s posebnim osvrtom na Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Uoči skupštinskog zasjedanja, Kolegij Skupštine BPK Goražde organizovao je press konferenciju kako bi ukazao na značaj ove sjednice te animirao građane ovog kantona da se pravovremeno informišu o tome šta donose ustavne reforme i šta ih čeka u narednom periodu. Po prvi put, sve političke pratije jedinstvene su u stavu da neće dozvoliti da se bez saglasnosti građana, bez mišljenja i konsultacija sa političkim subjektima na području ovog kantona, bez uvažavanja svih istorijskih, socio-ekonomskih i drugih pokazatelja, ukine ovaj kanton i pripoji Sarajevskom kantonu, što je jedan od prijedloga u iznesenim preporukama.

Ovaj prijedlog je prema riječima predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde Suada Došla neustavan.

„U članu pet Ustava Bosansko-podrinjskog kantona je propisano da samo Skupština BPK Goražde i eventualno građani na referendumu mogu dio teritorije ili kompletnu teritoriju kantona pripojiti drugom kantonu- ističe Došlo.

On kaže da zabrinjava što nije bilo dovoljno vremena i komunikacije sa Ekspertnom grupom  u fazi izrade preporuka, kako bi se iznijeli i stavovi Skupštine BPK, a kad je riječ o tome kakve nam promjene trebaju, mišljenje Kolegij je jedinstveno.

„Nama treba cjelovita promjena, treba nam promjena Ustava BiH. Ovakva organizacija BiH, entiteta i kantona je neodrživa.To se konstatuje i u ovoj analizi Ekspertne grupe. Naš prijedlog je da se BiH održi na dva nivoa, da to bude nivo BiH i nivo opština. Da se ukinu svi kantoni i oba entiteta. Međutim, u prijedlogu ovih preporuka predloženo je da se ide samo na promjenu Ustava Federacije i to na način da se samo BPK Goražde ukine, a da se ovih devet kantona  preustroji i određene teritorije pripoje jedna drugoj. Mi se plašimo da iza toga eventualno stoji prijedlog za formiranje trećeg entiteta na području Federacije BiH, što je takođe neprihvatljivo- kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Suad Došlo.

Kolegij će Skupštini na vanrednoj sjednici u srijedu ponuditi na razmatranje i izjašnjavanje prijedlog zaključaka i prijedlog Deklaracije, kao dokumenta koji će izražavati politički stav ovog kantona i njegovih građana vezano za ustavne promjene u F BiH.

Na ovu sjednicu su kako je istaknuto, pored članova Ekspertne grupe, pozvani predsjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije, ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH, predstavnici OHR-a, predsjedavajući općinskih vijeća, načelnici općina.

Copy of IMG_2409

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.