• OBJAVLJENO: 12.06.2013.
Sa firmom „Bekto Precisa“ potpisan Ugovor o prijenosu prava raspolaganja nekretninama na osnovu specijalne pogodbe
Vlada BPK Goražde zaokružila svoje planove u industrijskoj zoni Vitkovići

Copy of IMG_2758

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i direktorica privrednog društva „Bekto Precisa“ Enisa Bekto potpisali su danas Ugovor o prijenosu prava raspolaganja nekretninama na osnovu specijalne pogodbe u idustrijskoj zoni Vitkovići. Riječ je o nekretninama površine preko 10.000 koji su izuzeti iz procesa privatizacije bivše HI „Azot“, u koje će ova firma za proizvodnju u oblasti auto idustrije, konkretno, u osposobljavanje jedne od najsavremenijih alatnica u regionu, u roku tri godine uložiti 1.200.000 KM i uposliti novih 60 radnika.

Potpisivanjem ugovora sa firmom koja je jedna od okosnica poslijeratnog privrednog razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, industrijska zona Vitkovići praktično je popunila svoje kapacitete. Na lokalitetu ove idustrijske zone zahvaljujući  ugovorima koji su u posljednje dvije godine skopljeni sa tri firme, liderima na tržištu, trenutno je uposleno preko 760 radnika, a taj broj biće još veći.

„ Očekujemo da će u Vitkovićima raditi 2.500 ljudi. To je više nego što je prije rata radilo. Mislim da je to ogroman uspjeh. Postigli smo ga zahvaljujući ljudima kao što je Enisa Bekto, njen otac Redžo Bekto, dakle, onima koji su nosili privredni razvoj ovog kantona. S njima je došla i „Emka Bosnia“. Da nije bilo „Bekto Precise“ ništa od toga ne bi bilo. Oni su imali hrabrosti da dođu i otvore ovdje u određenim momentima 1996.godine kad niko nije radio.  Takođe, kada su bili počeci kriza u BiH oni su doveli stranog investitora u naš kanton i time opet pobudili nadu svih građana, svih nas, a i dalje su nosioci privrednog razvoja. S te strane, mi zaokružujemo jednu a otvaramo nove, industrijske zone- naglasio je premijer BPK Emir Frašto, nakon potpisivanja ugovora.

1

Direktorica firme „Bekto Precisa“ Enisa Bekto ističe da će u Vitkovićima vrlo brzo započeti proizvodnja budući su prije podrške Kantona uzeli određene objekte u ovoj industrijskoj zoni. „Već je određeni broj ljudi kod nas u matičnoj tvornici na određenim prekvalifikacijama i edukacijama i oni će po osposobljavanju objekata preći u Vitkoviće“- kaže direktorica Bekto.

S ovim projektom Vlada Bosansko-podrinjskog kantona zaokružila je svoje planove u industrijskoj zoni Vitkovići. Prema riječima kantonalnog ministra za privredu uskoro slijedi novi program koji će osigurati nove podsticaje za dalji razvoj industrije na području BPK Goražde.

„  To se prvenstveno odnosi na radnike, slijedi oblast prekvalifikacije i obuke, pripremanja radne snage za potrebe našeg tržišta rada. Ide dio novih mjera posticaja koji će ići s ciljem podsticanja firmi da zapošljavaju mlađe kadrove i treća i najbitnija stvar jeste da idemo dalje u razvoj infrastrukture. Prvenstveno, mislim na infrastrukturu do industrijskih zona i novo zemljište za širenje industrije na području našeg kantona. Mislim da su to prioriteti, da je to potrebno obezbijediti za budućnost, kako bi se otvorila mogućnost i za nova zapošljavanja i za izgradnju novih pogona“-  istaknuo je ministar Imamović.

Današnjem svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i svi ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.