• OBJAVLJENO: 02.08.2013.
Press konferencija ministra za unutrašnje poslove BPK Goražde
Predstavljen kantonalni Zakon o nabavljanju, nošenju i držanju oružja i municije

Copy of IMG_3529

Na svom posljednjem zasjedanju Skupština BPK Goražde usvojila je Zakon o nabavljanju, nošenju i držanju oružja i municije.

Kako je na današnjoj press konferenciji istaknuo ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nermin Džambegović, ovu oblast do sada je regulisao propis iz 1990.godine koji u svojim određenim odredbama više nije primjenjiv pa je bilo prijeko potrebno da se krene u proceduru donošenja novog zakona.

Novi tekst Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije usvojen je na Skupštini BPK Goražde, uz par amandmana koje je Vlada prihvatila i koji su dali poboljšanje određenim članovima i bolju mogućnost da građani ostvare ovo pravo.

Ministar ističe da su aktivnosti na donošenju ovog propisa započele još 2009. godine, ali je zbog potrebe za usaglašavanjem propisa na federalnom, odnosno državnom nivou, taj proces bio prolongiran. Budući da do danas nije donesen jedinstveni zakon, Bosansko-podrinjski kanton je bio prinuđen da donese kantonalni propis kako bi građani mogli ostvarivati ovo pravo koje im po zakonu pripada.

„ Značajno je istaći da je ovim zakonom obuhvaćen i niz drugih propisa koji imaju veze sa ovom oblasti. Svi ti drugi propisi i njihove odredbe sad su uvezani kroz ovaj zakon tako da mislim da će u narednom periodu svi stanovnici BPK Goražde koji budu željeli ostvariti ovo pravo imati više mogućnosti i načina da ga ostvare- naglasio je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Za razliku od ranijeg zakona, mogućnost nabavljanja oružja je proširena a posebno mogućnost nabavljanja municije, koja se može nabaviti bez posebnog odobrenja, uz već izdati postojeći oružni list za određeno oružje koje je građanin nabavio te uz ličnu kartu.

Ministar takođe ističe da su pravna lica koja vrše promet municijom obavezna da informišu Upravu policije, odnosno zaduženu službu o licima i količinama municije koja je nabavljena.

Bitno je napomenuti da je za prvo dobivanje odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije potrebno uraditi zdravstveni ljekarski pregled u ovlaštenoj ustanovi koja će morati ispunjavati određene uslove za izdavanje takvih ljekarskih uvjerenja.

Oni koji prvi put nabavljaju oružje za kratke cijevi, moraće takođe pohađati nastavu koja će se organizovati u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde, koju će izvoditi stručna i obučena lica. Nakon položenog testa znanja o naoružanju koje nabavljaju,  oni će tek dobivati odobrenje za ispunjavanje opštih i posebnih uslova da bi uopšte mogli imati oružje. Isto tako, odobrenje za držanje i nošenje oružja može se povući ako se procijeni da je određena osoba u međuvremenu zbog raznoraznih okolnosti postala nesposobna za njegovo držanje- istaknuo je na današnjoj press konferenciji ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Nermin Džambegović.

Copy of IMG_3525

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.