• OBJAVLJENO: 05.08.2013.
Informacija o radovima na TV predajniku 1 kW, na objektu „Crijetež“-Hranjen
Nakon deset dana BPK Goražde ponovo pokriveno TV signalom kantonalne televizije

predajnik

Zbog kvara TV predajnika na objektu „Crijetež“-Hranjen, prouzrokovanog visokim temperaturama 10-tak dana nije bilo signala do predajnih lokacija na „Cericama“-Prača, „Uhota brdo“ i „Zebina šuma“ na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Signalom kantonalne televizije jedino je bilo pokriveno uže područje grada.

Kako nas je informisao Zaim Žuga, šef organizacione jedinice za telekomunikacije u kantonalnom Ministarstvu za privredu, 01. avgusta 2013.godine izvršeni su radovi na TV predajniku 1 kW S St, tip OTV-4/1, radnog kanala 49.  Tom prilikom otklonjen je kvar na Modulatoru DS 1100 SS te izvršena sva potrebna mjerenja. Modulator DS upotrebljava se za amplitudnu modulaciju slikovitog nosioca i za frekventnu modulaciju tonskih nosilaca i već duži period bila je uočena greška u njegovom radu.

Kvar u pojačalima SSA-4/600 B121 i SSA-4/600 B122 privremeno je saniran, potrebna je zamjena tranzistora kojih nema na tržištu, kvar na pločicama MK-45/40 v.2 i MRFA-2604 u izlaznim pojačalima.

– Potrebno je naglasiti da rezervnih dijelova za ove predajnike nema na tržištu i da je otežano njihovo održavanje. U narednom periodu će se po nabavci dijelova izvršiti potrebna zamjena. TV predajnik je pušten u rad sa izlaznom snagom od 400 W, tako da je područje Bosansko-podrinjskog kantona pokriveno TV signalom kantonalne televizije- riječi su Zaima Žuge.

On ističe da je ovaj predajnik u neprestanom režimu rada od juna 1998. godine da se  i ovakvi predajnici više ne proizvode. Do kvarova uglavnom dolazi zbog dotrajalosti, prekida u napajanju električnom energijom i visokih temperatura.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.