• OBJAVLJENO: 13.09.2013.
Ministri Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Pozitivnu priču iz Goražda proširiti na čitav region

IMG_4065 - kopija

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić sa ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i prometa i komunikacija BiH, Mirkom Šarovićem i Damirom Hadžićem posjetio je danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Sa premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi BPK Goražde razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i zapošljavanju.

Ovom sastanku prisustvovali su i narodni poslanik u Skupštini Srbije Meho Omerović, kao i predsjednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

Dobrodošlicu gostima uputio je premijer BPK Goražde Emir Frašto koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom i što je Goražde prepoznato kao kanton koji čini mnogo u onim životnim stvarima kao što su zapošljavanje i bezbjednost, a posebno što se razgovaralo o proširenju saradnje i novim iskoracima u tom pravcu.

IMG_4079 - kopija

Prema riječima Rasima Ljajića ovo je nastavak saradnje sa resornim državnim ministarstvom u BiH s kojim je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji, a u koji je kasnije uključeno  Ministarstvo ekonomije Turske.

– Želimo da povežemo ovaj prostor jer pojedinačno suviše smo mala sredina da bi mogli da budemo privlačni za strane investitore i ulagače. Ovo je jedna poruka da je ovaj prostor pogodan za strane investicije i da ima mnogo šta da ponudi. Ta ponuda će biti značajno veća ukoliko udružimo sve potencijale koje imamo– kazao je Ljajić, dodajući kako je BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije i peti spoljnotrgovinski partner susjedne zemlje.

Oblasti automobilske i namjenske industrije, čiji je Goražde centar, potrebno je povezati sa sličnim u regionu, istaknuo je poptredsjednik Vlade Srbije, koji je ovom prilikom demantovao medijske navode da će iz Goražda biti izmješteni određeni privredni kapaciteti.

– Čuo sam da je bilo negativnih komentara da će neke kompanije iz Goražda ići prema Priboju ili Prijepolju. Ne radi se ni o kakvom izmještanju već o tome da vlasnici žele da svoju proizvodnju prošire, da ostvare veći profit i time doprinesu i očuvanju radnih mjesta u Goraždu i mi smo spremni na tu vrstu saradnje – kazao je Ljajić.

Ministri Ljajić i Šarović ubrzo će potpisati sporazum o saradnji u oblasti namjenske industrije, te organizirati zajedničku posjetu ministru ekonomije Rusije kako bi se dogovorio zajednički nastup na tom velikom tržištu.

– Značajan doprinos pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu BiH, koji je u prvih sedam mjeseci dosta povoljniji nego ranije, dale su i kompanije u Goraždu. Na nama u Savjetu ministara je da sve ovo što se ovdje radi podržimo – kazao je ministar Šarović.

IMG_4090 - kopija

Šarović je naveo da su Goražde i čitav region pozitivna priča koja treba da bude primjer za cijelu BiH, uz napomenu da ona ima za cilj prekograničnu saradnju. Prema njegovim riječima, biće razgovora i sa opštinama Foča, Višegrad, Rudo i Rogatica.

-Na nama je podržimo ljude koji značajno utiču na pozitivne trendove u ekonomiji Bosne i Hercegovine, a da zajedno sa Ljajićem, putem ove saradnje, nastupimo na drugim tržištima i uveren sam da ćemo te pozitivne efekte osetiti – rekao je on.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić istakao je značaj razgovora o ekonomskoj saradnji BiH i Srbije.

– Meni je jasno da smo mi dvije zemlje koje su generalno i globalno gledajući mala tržišta, da smo nekom vrstom integracije ozbiljni faktor i regionalni, pa ako hoćete i evropski. Siguran sam da ovakve tendencije više nego jasno vode u jednom pozitivnom smjeru. Ono o čemu smo danas govorili ustvari inspirira i lokalne, regionalne i nacionalne vlade i vlasti da nastavimo ovim tempom i da što je moguće prije stvorimo ambijent da imamo što više radnih mjesta u kojim će vanjskotrgovinski debalans BiH biti što je moguće manji. Danas postoji takva tendencija i u kojoj će ekonomija a posebno proizvodnja, posebno namjenska industrija i u jednoj i drugoj zemlji postati jedna od ključnih odrednica saradnje dvije zemlje- kazao je ministar Hadžić.

IMG_4109 - kopija

Naknon sastanka u zgradi Vlade BPK-a Goražde, učesnici današnjeg sastanka posjetili su „Ginex“, „Bekto Precisu“, „Prevent“ i „Pobjedu Rudet“, kompanije koje čine velike korake u razvoju ekonomije ovog dijela države.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.