• OBJAVLJENO: 13.09.2013.
Zvaničnici Srbije i BiH posjetili goraždanske privredne subjekte
Razgovori o ekonomskoj saradnji u oblasti namjenske i automobilske industrije

 

IMG_4099 - kopijaMinistri Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH, Ljajić, Šarović i Hadžić posjetili su danas u pratnji svojih domaćina, premijera Frašta i ministara u Vladi BPK, goraždanska preduzeća UNIS „Ginex“, Pobjeda-Rudet“, Bekto Precisa“ i „Prevent“.

Ubrzano se radi na potpisivanju sporazuma o saradnji u oblasti namjenske industrije, kao vrlo značajnom sektoru za jednu i drugu zemlju. Time bi se kako je tom prilikom istaknuto, dao jedan novi podstrek za saradnju u ovoj oblasti i obezbijedio zajednički nastup na trećem tržištu, a samim tim omogućio i veći izvoz proizvoda namjenske industrije.

– Ono što je najbitnije što mi želimo ovom posjetom je da podstaknemo da se osiguraju dovoljna sredstva za finansiranje novih investicijskih projekata koji bi omogućili razvoj industrije i zapošljavanje na području našeg kantona. To je ono što smo mi predložili i članovima Vijeća ministara, da vide stanje na terenu i da se ispred BiH osigura ta podrška, kako bi industrija na području našeg kantona osigurala dovoljne izvore sredstava za finansiranje ovih projekata u cilju upošljavanja u narednom periodu- riječi su ministra za privredu u Vladi BPK Goražde Demira Imamovića.

Direktor „Ginex-a“ Jusuf Hubjer  ističe kako su i ranije sarađivali sa susjednom Srbijom, ali je sada ta saradnja u većem obimu, godišnje oko 4 miliona eura.

IMG_4104 - kopija

– Ministri mogu pomoći tako što će skratiti proceduru izvoza naših proizvoda, između dvije zemlje, ali i prema svijetu. Do toga bi mogli dovesti međudržavni sporazumi, ali ipak kod nas više moramo intervenisati, na sastancima Direkcije za namjensku proizvodnju, Grupacije pri Vanjskotrgovinskoj komori, sa ministrom koji veoma dobro razumije naše probleme. Sad kada je ova generacija, u kojoj je ministar Šarović, sigurno za 30 posto brže dobijamo izvozne dozvole – kaže direktor „Ginexa“, kompanije koja izvozi u više od 30 zemalja svijeta, te sa prošlogodišnjih 17 miliona KM prihoda najavljuje 20 miliona KM u ovoj godini.

Iskorištavanje mogućnosti proizvodnje i izvoza u treće zemlje, u prvom redu Rusije,  ni na koji način neće uticati na planove Vlade i Ministarstva privrede za razvoj Bosansko-podrinjskog kantona istaknuo je ministar Imamović, koji je takođe naglasio da se ništa sa ovog prostora neće preseljavati u druge zemlje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.