• OBJAVLJENO: 17.09.2013.
Vlada BPK Goražde održala 45. redovnu sjednicu
Odobren Program zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija za 2013. godinu

Copy of 100_5713

Na današnjoj 45.redovnoj sjednici Vlada BPK Goražde dala je saglasnost Ministarstvu za privredu za pokretanje postupka izrade Studije izbora lokacija plaža i kupališta na Drini u Bosansko-podrinjskom kantonu radi dobijanja prethodne vodne saglasnosti za korištenje javnog dobra u probalju rijeke Drine koja predstavlja vodotok I kategorije i u vlasništvu je FBiH.

Općini Pale-Prača odobrena su sredstva u iznosu od 35.000 KM za finansiranje održavanja vodotoka II kategorije, koje podrazumijeva provođenje mjera zaštite od poplava na Baranskom, Brdarićkom i potoku Vinčica.

Nakon davanja saglasnosti na izmjene i dopune Plana i programa Direkcije na ceste u dijelu koji se odnosi na modernizaciju dijela regionalnog puta R448 u naselju Splavište, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za privredu da sa odabranim izvođačem radova, firmom „Goraždeputevi“, ugovori realizaciju I faze Projekta rekonstrukcije dijela puta R448 na dionici Splavište-Zupčići.

Na ime podrške razvoja privatnog sektora i izvozne industrije za ovu godinu, Vlada je odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 167.000 KM. Finansijsku potporu iz budžeta po ovom osnovu dobit će dvanaest privrednih društava s područja BPK Goražde.

Iz oblasti Ministarstva za privredu donesene su i odluke o isplati podsticaja u poljoprivredi i to za proizvodnju žitarica, ljekovitog bilja i merkantilnog krompira.

Vlada je usvojila i izvještaj Komisije za nadzor i kontrolu namjenskog utroška novčanih sredstava po Programu utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2012. godinu.

U skladu sa zaključkom Skupštine BPK Goražde, Vlada je dala saglasnost na izmjene i dopune Programa unaprjeđenja usluga javnih preduzeća u BPK Goražde za 2013. godinu u dijelu koji se odnosi na subvencije javnim preduzećima čime su stvorene pretpostavke za realizaciju finansijskih sredstava namijenjenih kao podrška u rješavanju teške finansijske situacije u JP RTV BPK Goražde.

Vlada je takođe donijela odluku o odobravanju prijedloga projekata koji će se finansirati po „Programu razvoja turizma u BPK Goražde za 2013.godinu“.

Saglasnost Vlade dobio je i Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja koji se odnosi na Program zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija za 2013. godinu, za čiju realizaciju su planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Vlada je danas odobrila i novčana sredstva za nabavku 50 higijensko-prehrambenih paketa za potrebe raseljenih lica i povratnika te porodica u stanju socijalne potrebe.

Premijeru BPK Goražde Emiru Fraštu Vlada je dala saglasnost za potpisivanje Ugovora o javnoj nabavci građevinskih radova na rekonstrukciji dijela zgrade kantonalnog MUP-a, s ciljem izgradnje šalter sale u prostorijama ovog ministarstva.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za avgust 2013. godine.

Dokument okvirnog budžeta (DOB) BPK-a Goražde za period 2014- 2016.godina kao i Odluka o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u Budžetu BPK za 2013.godinu biće, kako je danas odlučeno, razmatrani na narednoj sjednici Vlade koja bi se trebala održati krajem ove sedmice.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.