• OBJAVLJENO: 18.09.2013.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Svečano obilježen 18. septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde

IMG_4137

Bosansko-podrinjski kanton i općina Goražde danas su  obilježili svoj dan. Na današnji dan, 18.septembra 1992.godine jedinice 1., 31. i 43. drinske udarne brigade Armije BiH, u operacijama “Krug” i “Drina” oslobodile su Goražde i stvorile više od 600 km² slobodne teritorije.

Današnji datum na kojeg su ponosni svi građani ovog Kantona obilježen je nizom sadržaja.

U jutarnjim satima, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Zijad Briga i predstavnici boračkih udruženja BPK Goražde obišli su oboljele demobilisane borce  koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde.

IMG_4115

Učenjem fatihe i tradicionalnim polaganjem cvijeća na Spomen obilježje braniocima Goražda, građani ovog kantona, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i njegovih općina, Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja odali su počast svima onima koji su dali svoje živote za odbranu ovih prostora u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

IMG_4132

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Goražde, na kojoj su dodjeljena najveća općinska priznanja, u kino sali Centra za kulturu održana je i svečana akademija posvećena ovom datumu.

Čestitke povodom Dana BPK i općine Goražde građanima i predstavnicima društveno-političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života BPK Goražde, na svečanoj akademiji uputili su premijer BPK Emir Frašto i načelnik općine Pale-Prača Asim Zec.

IMG_4174

Premijer BPK Emir Frašto podsjetio je prisutne na ratne strahote, dane opsade i stradanja, na hrabrost branilaca i čudo našeg otpora.  On je govorio i o pomacima koje je  Vlada Bosansko-podrinjskog kantona uradila u svih sferama života, kao i onome što nam predstoji.

– Ono što Vlada BPK Goražde postiže u zadnje vrijeme vrijedno je hvale. Priznanja i ocjene sa različitih nivoa i strana sve nas pozicioniraju bolje, a možemo i više. Po zapošljavanju, investicijama, izvozu, socijalnim mjerama, lideri smo u BiH. Plate i infrastrukturno okruženje su u velikom zaostatku. Pred nama su veliki izazovi koje bi mogli rješavati i o njima na narednim proslavama govoriti. Najvažniji  je prioritet predstojeći popis stanovništva. Organizujmo tribine, sačinimo edukativne letke, obučimo popisivače, pozovimo, potrudimo se da shvate važnost naši sugrađani prijavljeni iz kratkoročnih dobiti da svoje interese, svojim doprinosom, rješavaju u svom kantonu i opštini.
Građani i građanke, opredjeljeni za bolje, uz zajedničko iskustvo pređenog puta, čestitam vam Dan opštine Goražde i Dan BPK Goražde- riječi su premijera Emira Frašta.
Svečanu akademiju upotpunio je nastup studenata Muzičke akademije iz Sarajeva.

IMG_4185

Na platou ispred Centra za kulturu danas je otkriveno Spomen obilježje poginuloj djeci Goražda. Ovaj čin propraćen je s posebnim emocijama, s tugom i boli zbog 148 nevino ugašenih mladih života. Njima u počast danas je položeno 148 ruža, postavljeno 148 stolica, a 148 mladih Goražda, članovi hora Selsebil i OMŠ ”Avdo Smailović” 148 minuta pjevali su pjesmu „Samo da rata ne bude“.

1

Brojni posjetioci manifestacije danas su pogledali i izložbu fotografija pod nazivom „Bosanska knjiga mrtvih“, dok je u Maloj sali Centra za kulturu održana i promocija knjige pod istim nazivom, čiji je autor Mirsad Tokača, direktor Informaciono-dokumentacionog centra Sarajevo.

U večernjim satima, u goraždanskom hotelu „Behar“ održan je i svečani prijem za sve one koji su u periodu odbrambeno-oslobodičakog rata 1992-1995. godina dali svoj doprinos u odbrani ovih prostora.

Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općine Goražde, 18. septembar, ove godine po prvi put bio je neradni dan na području BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.