• OBJAVLJENO: 17.09.2013.
Započelo obilježavanje 18.septembra-Dana BPK i općine Goražde

Copy of 100_5727

Obilježavanje 18. septembra- Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započelo je danas sportskim natjecanjima u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO).

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim i umrlim borcima, učesnicima ovih igara.

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BPK i općine Goražde te sportskih ekipa, priznanja predstavnicima gradova čije su reprezentacije učestvovale na SIGO igrama dodijelili su načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Zijad Briga, koji je ovu manifestaciju zvanično proglasio otvorenom.

„Tada u predahu između borbi prije 20 godina, u vrlo teškim, gotovo nevjerovatnim i nezapamćenim uslovima održane su sportske igre. Danas u daleko boljim uslovima,  zahvaljujući prije svega braniocima koji su odbranili ove prostore, a zatim ljudima koji su uspješno vodili politiku i privredu, imamo mogućnost da ovo u miru i rahatluku održimo i time nastavimo tradiciju. Mi vam ostavljamo Bosnu i Hercegovinu i ove igre u amanet, a vi se za nju borite znanjem, sportom i pobjedama na svakom polju“- poručio je ministar Zijad Briga.

C1

Više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas se takmičilo u malom nogometu, košarci, odbojci, rukometu i atletici, a najuspješnijima su uručene nagrade i diplome.

Održavanjem sportskih takmičenja želi se sačuvati sjećanje na ratne sportske igre koje je organizovalo Sportsko društvo Goražde, u saradnji sa predstavnicima gradova Podrinja čije su ekipe učestvovale na igrama.

Glavni inicijator održavanja i pokrovitelj sportskih takmičenja je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK, a organizatori su Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženje pedagoga sporta BPK Goražde.

Od ove godine, prema odluci Skupštine BPK Goražde, ova sportska takmičenja uvrštena su u Kalendar obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobilačkog rata 1992-1995. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.