• OBJAVLJENO: 23.09.2013.
Pripreme za popis stanovništva u BPK Goražde teku bez problema
Poziv građanima da obave svoju građansku dužnost

Copy of IMG_4293

Pripreme za predstojeći popis stanovništva domaćinstava i stanova u BiH koji će se održati od 01. do 15.oktobra 2013.godine, na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde teku planiranom dinamikom. Nakon formiranja kantonalne i općinske popisne komisije procedura po javnom pozivu za izbor instruktora i popisivača je okončana, a u petak je završena i obuka te testiranje popisivača.

Prema riječima direktorice Ureda za statistiku BPK Goražde Sabahete Jusufović, evidentan je manji problem u smislu odustajanja kandidata za popisivače. Ona ovom prilikom najavljuje da će svi eventualni problemi biti adekvatno i na vrijeme riješeni kako bi popis stanovništva, kao najveće statističko istraživanje jedne države, protekao bez problema.

„Popisom se dobija sveobuhvatna masa podataka o ekonomskom, socijalnom, stambenom fondu našeg stanovništva. Dobijaju se podaci koji su međunarodno uporedivi jer se popis radi po evropskoj metodologiji i standardima. Sam popis će nadgledati posmatrači iz evropskih tijela koji će dati svoj sud da li je on urađen ili nije kako treba. Državna tijela će dobiti masu podataka na osnovu kojih mogu kreirati svoje politike i donositi mjere. Dobiće se podaci o stanju stambenog fonda, kvaliteti života domaćinstava, komunalnim podacima te poljoprivrednim kako bi se vidjelo u kakvom je ona stanju i koliko se ljudi bavi ovom djelatnošću te sagledati koliko je ona bitna ili nije“-riječi su direktorice Ureda za statistiku BPK Goražde Sabahete Jusufović.

Podaci koji se prikupljaju koristiće se isključivo u statističke svrhe a njihova povjerljivost je zaštićena po Zakonu o statisitici BiH i Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

Emir Sijerčić, predsjednik kantonalne popisne komisije podsjetio je na značaj popisa te pozvao građane našeg kantona i one koje se nalaze vani a imaju ovdje registrovano prebivalište, da se obavezno odazovu popisu jer to je naša građanska dužnost.

U toku je distribucija letaka i plakata kako bi stanovništvo bilo upoznato sa osnovnim ciljevima i načinom popisa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.