• OBJAVLJENO: 04.10.2013.
Poruka Vlade i Ministarstva obrazovanja BPK Goražde
Hvala vam na trudu, ustrajnosti i podršci koju svakodnevno pružate učenicima!

051012_2

Povodom 05.oktobra- Međunarodnog dana učitelja, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem uputio je, u ime premijera i članova Vlade BPK Goražde,  prigodnu poruku učiteljima i svim prosvjetnim radnicima.

Poštovani učitelji,

UNESCO je 1994. proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja u spomen na isti datum 1966. kada je u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je podići obrazovanje na nivo društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Naše društvo u kojem je moralna kriza veća od privredne, u kojem se ruši previše ljudskih i prirodnih vrijednosti i u kojem su učitelji nezamjenjiva vrijednost i kreatori njegove budućnosti, radi poštenja i socijalne pravednosti, mora se zalagati za dostojanstvo učiteljskog časnog poziva i njegovo realno vrjednovanje te za ulaganje u obrazovanje, jer samo znanjem to društvo može napredovati.

Ovaj praznik je i izvrsna prilika da se naglase izazovi s kojima se učitelji susreću kao i važnost obrazovanja samih učitelja. Svim učiteljima, na svakom nivou, mora biti pružena kvalitetna obuka, međutim isto je toliko važno da imaju i prilike profesionalno se nadograđivati kroz različite programe kako bi zadržali najviše standarde u svome zvanju. Odgovornost je Vlade i mjerodavnih u obrazovanju da pruže učiteljima kvalitetnu obuku kao i priliku za kontinuirani profesionalni razvoj.

Ministarstvo za obrazovanje i Pedagoški zavod kontinurano rade na obezbjeđivanju kvalitetne edukacije za sve nastavnike. U našem Kantonu Dan učitelja je već godinama neradni dan za sve uposlenike u školama. Takođe je bitno istaći da ovaj praznik dočekujemo sa optimizmom, jer smo uspjeli u dogovoru sa direktorima škola osigurati posao za sve uposlenike u školama, tako da niti jedan nastavnik u ovoj školskoj godini nije proglašen tehnološkim viškom. Značajan broj nastavnika je dobio zaposlenje na neodređeno radno vrijeme i time osigurao sebi i svojoj porodici kontinuiranu egzistenciju.

Uloga učitelja u našem društvu je od iznimnog značaja, jer naša djeca u kojima je budućnost ovog grada i cijele države, od vas dobijaju potrebna znanja kako bi sutra ta ista djeca uspješno nam gradila našu lijepu Bosnu i Hercegovinu i naš Kanton.

Ovim putem želimo vam se zahvaliti na trudu, ustrajnosti, podršci koju svakodnevno pružate učenicima. Osim što učenicima pružate obrazovanje temeljeno na visokim standardima, škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima, ohrabrenima, sretnima i u kojima se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom omogućujući mu tako da ispuni sav svoj potencijal. Ne treba zaboraviti da niti jedna profesija nema tako važne posljedice na budućnost društva kao profesija učitelja/nastavnika.

Uz posebne izraze poštovanja i zahvalnosti na neprocjenjivo važnom poslu koji obavljate, sa nadom da ćete ostati vjerni svom pozivu upućujemo vam iskrene čestitke.

Sretan vam Dan učitelja!!!

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.