• OBJAVLJENO: 01.11.2013.
Posjeta predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH
Iskazane prioritetne potrebe u oblasti zaštite okoliša na području BPK Goražde

Copy of IMG_5043

U Ministarstvu za privredu danas je održan sastanak sa predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša FBiH na kojem je razgovarano o trenutnim i planiranim aktivnostima na zaštiti okoliša u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde koje se realizuju u saradnji sa ovim Fondom.

Uz premijera BPK Goražde Emira Frašta, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafe Kurtovića, ministra za privredu Demira Imamovića i direktora Fonda za zaštitu okoliša Safeta Harbinje, sastanku su prisustvovali i načelnici sve tri općine te direktori preduzeća i javnih ustanova sa područja BPK koji trenutno realizuju ili planiraju projekte iz ove oblasti.

O važnosti zaštite okoliša i aktuelnim projektima iz ove oblasti na području BPK Goražde govorio je ministar Demir Imamović, ističući da je u narednom periodu potrebno osigurati značajnije investicije u ovoj oblasti kako bi se dostigli savremeni standardi očuvanja zdrave životne sredine. U tom smislu iskazana je zahvalnost ovom Fondu na pruženoj podršci u realizaciji Projekta tretmana otpadnih voda na području industrijske zone „Pobjeda“, kao i potreba što skorijeg rješavanja pitanja zbrinjavanja otpada na području ovog kantona.

Učesnike sastanka pozdravio je i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

– Hvala vam što nam kroz projekte, manje ili više pomožete da ovo naše življenje bude bolje u sredini u kojoj živimo. Opredjeljenja su u različitim pravcima, iskazujemo svoje potrebe i vjerovatno ćemo na ovaj način doći u situaciju da ovo otprilike bude pravac koji ćemo svi poštovati i ići ka tome da nam nešto od toga bude prioritet – poručio je premijer Frašto.

Copy of IMG_5056

Posredstvom Fonda za zaštitu okoliša FBiH na području BPK Goražde do sada je investirano oko 1,5 miliona KM, dok je po osnovu raznih naknada iz BPK Goražde u ovaj Fond prikupljeno sredstava u iznosu oko 500.000 KM, istakao je danas direktor Fonda za zaštitu okoliša Safet Harbinja.

– Kada se radi o ovom kantonu, ono što mi osjećamo je jako dobar pomak privrednog razvoja i to nas ohrabruje i potiče da mi sami damo svoj dio doprinosa u finansijskoj pomoći projektima koji su za ovaj kanton jako bitni, pogotovo u onom privrednom dijelu koji se tiče industrijskih postrojenja. Kada govorimo o oblasti tretmana otpadnih voda, ispred nas je puno problema iz oblasti vodosnabdijevanja, starih infrastrukturnih cijevi što smo danas mogli čuti. Znači, primarna i sekundarna mreža su prilično dotrajale i one traže rekonstrukciju. Značajno je što smo istaknuli i problem zbrinjavanja otpada. Mislim da smo na dobrom putu da počnemo rješavati taj dio, a ja očekujem vaše usvajanje plana upravljanja otpadom, kako bismo imali dobru podlogu da možemo poredati aktivnosti kako bi smo rješavali tu oblast koja jako opterećuje i lokalu zajednicu i cijeli kanton – kazao je direktor Harbinja. koji je dodao da je  želja Vlade F BiH da pokaže poseban odnos prema ovakvim kantonima.

„ Nije to samo ovaj kanton nego je to i Posavski koji se isto tako nalazi u vrlo teškoj situaciji. Godišnji budžet Fonda za 2013.godinu je 47.000.000 KM. Naravno on nije dovoljan za rješavanje svih ovih problema, mislim da ćemo u narednoj godini napraviti još jedan iskorak i podići budžet za još jedan značajan iznos“- riječi su direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safeta Harbinje.

Copy of IMG_5046

Jedan od inicijatora današnjeg sastanka je i poslanik u Skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda iz BPK Goražde Mustafa Kurtović.

– Sam sastanak danas je pokazao da je imalo smisla pokrenuti ovu inicijativu i istovremeno slijedi naredna godina gdje će Fond raspolagati sa većim sredstvima i mislim da ćemo kroz današnje razgovore i nove javne pozive imati dosta aplikacija sa ovim prostora. To je prije svega u pogledu sekundarne vodovodne mreže, sanacije divljih deponija, utopljavanja. Poznato je da su u ovoj godini prošli projekti OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i JU Dom zdravlja u Goraždu i vjerujem da ćemo u narednoj godini imati puno razumijevanje za nove projekte na radost svih građana ovog kantona – istakao je poslanik Mustafa Kurtović.

Osim projekata zaštite voda i zraka na području Federacije, ovaj Fond u narednom periodu fokusiraće se na projekte energetske efikasnosti koji će se realizovati u saradnji sa UNDP-om.

Realizacija jednog takvog projekta u našem kantonu već je odobrena, a radi se o Projektu utopljavanja centralne zgrade goraždanskog Doma zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ koji bi trebao započeti na proljeće naredne godine.

– Iskreno smo obradovani potvrdom ove informacije. Projekat utopljavanja centralnog objekta Doma zdravlja prošao je u iznosu od planiranih 50.000 KM i mogu slobodno reći da se radi o objektu koji je starosti negdje oko 40 godina i da je to građevina u koju se, osim zamjene stolarije, nije značajnije investiralo. Realizacijom ovog projekta stvoriće se ušteda u energiji, a to je dodatni motiv da se ovakvi projekti možda realizuju i na drugim lokacijama, barem što se tiče ambulanti porodične medicine da nastojimo da se to privede kraju – kazala je direktorica Doma zdravlja u Goraždu Sabina Gušo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.