• OBJAVLJENO: 12.11.2013.
Sastanak predstavnika Ministarstva za obrazovanje i Aktiva pedagoga BPK
Razgovarano o problemu maloljetničkog nasilja u školama

Copy of IMG_5205

U organizaciji kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda danas je održan sastanak sa članovima Aktiva pedagoga BPK na kojem je razgovarano o temi  maloljetničkog i međuvršnjačkog nasilja u školama na prostoru BPK Goražde.

Cilj sastanka bio je razgovor o postojećim problemima u oblasti maloljetničkog prijestupništva u osnovnim i srednjim školama na području našeg kantona te mjerama koje u narednom periodu treba poduzeti kako bi se što efikasnije spriječila pojava maloljetničkog nasilja kako u školama, tako i u lokalnoj zajednici.

– Danas smo se sastali da razgovaramo o problemu maloljetničkog nasilja u našem kantonu. Bili smo svjedoci nemilih događaja u našim školama i evidentno je da se moraju poduzeti neke mjere globalno i na nivou osnovih i srednjih škola. Mi smo danas razgovarali o programu  prevencije  međuvršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama. Nadam se da će iz ovog da se izrode nove ideje, metode i načini za prevenciju međuvršnjačkog nasilja – kazala je Nermina Karahmetović, pedagog u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ u Goraždu.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o konfliktnom događaju koji se nedavno desio u jednoj goraždanskoj srednjoj školi. Prema riječima pedagoga ove škole, odmah su poduzete odgovarajuće mjere kako bi se ovaj problem riješio i kako se ovakve ili slične situacije ubuduće ne bi ponavljale.

Copy of IMG_5207

O ovom problemu govorio je i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

„Što se tiče Ministarstva mi zaista pokušavamo da proaktivnim mjerama preduprijedimo nemile događaje i  na današnjem sastanku ćemo donijeti i konkretne mjere kako da ih smanjimo i osiguramo siguran boravak djece u školama.

Ono što mene zaista zabrinjava je da imamo povećan procenat učeničkog mobinga na profesore, nastavnike i ljude koji rade u obrazovanju. Takođe,  imamo i profesora koji zarad formalnog i stvarnog autoriteta vrlo često prekorače svoja ovlaštenja i čak pribjegnu zadnjoj mjeri, a to je upotreba sile.

Informisan sam takođe i da se ne poštuje dogovor koji je potpisan  između Centra za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za obrazovanje i da uposlenici u školama ne dobijaju informacije o eventualnim slučajevima nasilja unutar porodica.

Dakle, potrebna je interakcija šire društvene zajednice i mislim da će rezultati biti puno bolji, mada, ni u ovoj situaciji, ne možemo reći da je stanje na prostoru našeg kantona loše – istakao je ministar Dževad Adžem.

Copy of IMG_5203

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.