• OBJAVLJENO: 22.11.2013.
Poklon Vlade BPK građanima Goražda za Dan državnosti
Otkrivene table s natpisom “Goražde-grad heroj”

Copy of IMG_5359

Na ulazima u Goražde danas su postavljene table s natpisom “Goražde-grad heroj”. Postavila ih je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na osnovu peticije više od 4000 građana koji su tražili  vraćanje ovog epiteta Goraždu stečenog u toku agresije 1992-1995.godine.

Otkrivanje table upriličeno je u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, jer kako ističe premijer BPK Goražde Emir Frašto, odbranom ovog grada u periodu agresije branjene su i tekovine ZAVNOBiH-a.

DSC_1040

Zadovoljstvo zbog realizacije ove inicijative iskazao je i ministar za privredu Demir Imamović, koji je zajedno sa ostalim kantonalnim zvaničnicima i predstavnicima boračkih udruženja prisustvovao današnjoj svečanosti.

– Zahvaljujemo se Udruženju građana „Ponos i pravda“ koji su inicirali postavljanje tabli „Goražde- grad heroj“. Mogu sa ponosom reći da smo zadovoljni što je ovaj projekat uspješno realizovan i što smo na neki način omogućili da svi ljudi koji prolaze kroz Goražde mogu da se upoznaju sa Goraždem- gradom herojom, koji nosi posebno mjesto u historiji BiH. Nikada ne smijemo zaboraviti da je ovaj grad spasio na desetine hiljada izbjeglica iz susjednih opština koje su u našem gradu pronašle utočište od sigurne smrti. Mislimo da je Goražde, grad heroj iz razloga što je na neki način predstavljao simbol otpora i spriječio da se kompletno područje istočne Bosne zauzme od stane agresora, čime bi vjerovatno bila ugrožena i pozicija cijele BiH- istakao je ministar Imamović.

Copy of IMG_5349

– Epitet heroja dobili su samo dva grada na Balkanu. Vukovar, koji je na žalost pao u ruke neprijatelja, ali to ne umanjuje hrabrost branilaca Vukovara. Goražde je odbranjeno i ovdje još uvijek žive heroji koji su ga branili – kazao je ratni komandant 31. drinske udarne brigade ARBiH Abduselam Sijerčić, koji je zajedno sa ministrom Demirom Imamovićem otkrio tablu s natpisom na sjevernom ulazu u grad Goražde.

Čast da otkriju tablu na južnom ulazu u Goražde pripala je bivšim ratnim komandantima ARBiH Sulju Đogu i Mersedu Prljači.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.