• OBJAVLJENO: 27.01.2014.
Press konferencija ministra za unutrašnje poslove BPK Goražde
U toku istraga o zloupotrebi ličnih podataka građana

Copy of IMG_6357

Ministar za unutrašnje poslove u Vladi BPK Goražde Osman Subašić na današnjoj press konferenciji pozvao je građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da vode računa o zaštiti ličnih podataka, odnosno da olahko ne daju kopije svojih ličnih karata, budući da one vrlo lako mogu biti zloupotrebljene u druge svrhe od onih za koje su namijenjene.

Press konferenciji prisustvovao je i predstavnik Ministarstva za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Safet Starhonić.

„ Vlada BPK Goražde u posljednje vrijeme dobija anonimne, a i potpisane predstavke od određenog broja građana iz Goražda i okoline u kojim obavještavaju Vladu da pojedine grupe i pojedinci traže od građana kopije ličnih karata u cilju da će im pomoći u pribavljanju određenih sredstava za rad. Mi smo se uključili u taj proces i ovom prilikom pozivam građane da dobro vode računa. Velika se sredstva izdvajajaju za zaštitu ličnih podataka za svakog pojedinog građanina, a građani se olahko odlučuju da daju kopiju svoje lične karte i na takav način omoguće nekom licu da manipuliše s njegovim dokumentima. Evidentne su prevare u bankarskom sistemu, a posebno su izražene, što smo mi i ranije dokumentovali, takozvane izborne prevare, gdje se ti dokumenti koriste u svrhu glasanja u odsutnosti. Tako da lice uopšte ne zna da je preko CIK-a odjavljeno, prijavljeno je u neku od susjednih zemalja Srbije, Crne Gore i na takav način neko glasa u ime njih, a oni su zanemarili svoje ustavno pravo da budu birani i da biraju- istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Osman Subašić.

Predstavnik Ministarstva za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Safet Starhonić ističe kako bi građani trebali da znaju da sve donacije idu putem javnog poziva i da resorno ministarstvo izuzetno mali dio budžetskih sredstva potroši mimo javnog poziva, a to je opet regulisano programom utroška.

„ Znači, sve ono što ide fizičkim licima daje se isključivo putem javnog poziva, komisijski i sa pravom na žalbu. Kantonalno ministarstvo zbog nedostaka sredstava još nije raspisalo niti jedan javni poziv, a i programi su tek u izradi.

Međutim, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica raspisalo je dva javna poziva. Jedan je za rješavanje infrastrukture u mjestima povratka gdje mogu aplicirati isključivo pravna lica, općine, udruženja, asocijacije.

Drugi javni poziv je raspisan za dodjelu sredstava za održivi povratak pojedincima, odnosno fizičkim licima. Ovaj javni poziv objavljen je na internetu, mi smo ga isprintali, zalijepili smo ga na našu oglasnu ploču tako da pojedinci dolaze da se interesuju za dobijanje servisnih informacija, kako da apliciraju kako bi njihova aplikacija bila uredna.

Hoću da napomenem kada su javni pozivi u pitanju,  za bilo koja davanja fizičkim licima, da ne postoji posrednik između. Postoje samo aplikant i donator, nema tu koordinatora, udruženja- izuzev u slučaju da donator realizuje projekat posredstvom nekog udruženja, ali opet i to je javno.

U ovom slučaju, građani trebaju da čuvaju lična dokumenta, da ne dozvole pojedincima i grupama da ih zloupotrijebe, a ako su zainteresovani za dodjelu donatorskih sredstava u obezbjeđivanju lične egzistencije u mjestu povratka, neka dođu u Ministarstvo gdje će dobiti valjane informacije i stručnu pomoć kako da apliciraju, kako bi njihova aplikacija bila uredna- poručio je Safet Starhonić.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno policija, radi na rasvjetljavanju ovoga i došlo je do određenih saznanja, o čemu će biti obavješteno nadležno tužilaštvo i CIK, naglasio je na današnjoj press konferenciji ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Osman Subašić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.