• OBJAVLJENO: 27.01.2014.
Prigodnim sadržajima obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda
U Drinu bačene 72 ruže u znak sjećanja na žrtve genocida

20

U Goraždu je danas nizom prigodnih sadržaja obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne zajednice Goražde I. Riječ je o datumu koji je od strane Općinskog vijeća Goražde zvanično uvršten u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja na području Općine Goražde. Na ovaj način građani Goražda žele odati počast svim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu,  ali i prisjetiti se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od novembra 1941 – 26. januara 1942.

Program obilježavanja ovog datuma počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca, na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, kao i u Kolijevkama.

3

Nakon toga program obilježavanja nastavljen je na mostu Alije Izetbegovića gdje je također položeno cvijeće, a nakon toga prisutnima se obratio načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma kako bi se ukazalo na počinjeni zločin, odala počast žrtvama a sve sa ciljem da se zločin ne ponovi.

O samim događajima koji su se odvijali u Goraždu govorio je i Josip Baotić, predsjednik SABNOR-a BiH osvrnuvši se na kraju obraćanja i  na trenutno stanje u državi za koje je kazao kako sloboda za koju su se borile generacije nije sloboda kakvu su htjeli, jer kako je rekao sloboda nije bez prosperiteta građana u državi u kojoj žive.

8

Nakon prigodnih obraćanja ceremonija je nastavljena uz pjesmu ”Nek Goražde mi živi” u izvedbi hora Selsebil. Ceremonija obilježavanja ovog događaja na mostu ”Alija Izetbegović” završena je bacanjem 72 ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1942. godinu.

Program je nastavljen u Maloj sali Centra za kulturu Goražde. Skupu su se ovom prilikom obratili predsjednik SABNOR-a Josip Baotić, počasni građanin Goražda Veljko Droca, načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, te predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić, koji su govorili o važnosti obilježavanja 26. januara – Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dana prvog oslobođenja Goražda.

Preuzeto sa: www.gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.