• OBJAVLJENO: 14.02.2014.
Provođenje Zakona o dopunskim pravima branilaca BPK Goražde u 2014. godini
Resorno ministarstvo objavilo Javni oglas za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava

Copy of IMG_6711

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je Javni oglas za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje dopunskih prava porodica šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u BPK Goražde u 2014.godini.

Tim povodom, resorni ministar Zijad Briga danas je dao dodatna pojašnjenja vezano za ovaj oglas i način ostvarivanja prava koja proizilaze iz Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde.

Radi pune transparentnosti, u ovom zakonu je definisano da će resorno ministarstvo početkom godine objaviti javni poziv kojim definiše sva prava na koja mogu aplicirati pripadnici boračke populacije. Razlog je taj da postoji dio prava na koja pripadnici boračkih populacija mogu aplicirati u toku cijele godine, dok postoji i dio prava na kojima postoji ograničen vremenski rok za podnošenje aplikacija i za koja će javni poziv biti objavljen naknadno.

– Za najveći broj ovih prava, javni poziv važi tokom cijele godine. To su prava za koja pripadnici boračke populacije i najviše apliciraju – jednokratne pomoći za nabavku hrane, ogrjeva, banjsko-klimatskog liječenja, pomoći u slučaju smrti članova porodice i sl.

Kada je u pitanju pravo na pomoć u zapošljavanju pripadnika boračkih populacija bit će objavljen poseban javni poziv. Koristim priliku da istaknem da u saradnji sa boračkim udruženjima pripremamo određene projekte i mislim da ćemo u ovoj godini uspjeti da realizujemo ono što odavno zagovaramo, a to je da ova godina bude godina zapošljavanja pripadnika boračkih populacija – kazao je ministar Zijad Briga.

Resorno ministarstvo je i ove godine planiralo određena sredstva za rješavanje pitanja iz oblasti stambene problematike boračkih populacija.

– Nakon dobivanja saglasnosti krenut ćemo sa realizacijom zahtjeva iz prošle godine – one prioritetne koji se nalaze u zaista teškom stanju kada je u pitanju stambena problematika. Nakon što riješimo prioritete iz prošle godine, a vjerujem da ćemo to uspjeti do kraja maja, krenut ćemo sa procedurom raspisivanja javnog poziva za dodjelu preostalih sredstava – pojasnio je ministar Briga.

Vezano za rješavanje stambene problematike, resorni ministar dodao je i sljedeće:

„Vrlo brzo će se krenuti i sa javnim pozivima za dodjelu potkrovnih stanova u Vitkovićima, a mislim da smo i blizu rješenja problema potkrovnih stanova u ulicama Meha Drljevića i Titova u Goraždu. Ministarstvo raspolaže većim brojem stanova na ove dvije lokacije i mislim da ćemo dodjelom tih stanova gotovo i riješiti pitanja iz ove oblasti.

Iskoristiću priliku da pozovem ljude koji su pod povoljnim uslovima došli do stanova u zgradama „Lamela“ i „Lamela H1“ da izvršavaju svoje obaveze. Ja imam zahtjev od boračkih udruženja da se poduzmu određene aktivnosti, a od toga u dobrom dijelu zavisi i proces novih investicija i izgradnje novih stambenih jedinica. Mislim da postoji želja i Vlade i ministarstva i da bi po tome možda bili jedinstven kanton u Federaciji gdje bismo mogli u cjelosti da riješimo pitanje stambenog zbrinjavanja naše boračke populacije – istakao je ministar Zijad Briga.

Budžet Ministarstva za boračka pitanja u ovoj godini planiran je u iznosu od 1.750.000 KM i to je ujedno i najviši iznos planiranih sredstava koja je ovo ministarstvo do sada imalo. Od toga, 300.000 KM planirano je za zapošljavanje boračkih populacija, 200.000 KM za rješavanje njihovih stambenih pitanja, dok će preostali dio biti raspodijeljen kroz druge programe koje ministarstvo planira realizovati u ovoj godini.

Kako je istako ministar, novim Zakonom o dopunskim pravima branilaca kvalitetnije su rješena sva pitanja za ostvarivanje prava na pomoć, a među njima i pravo na jednokratnu novčanu pomoć – njena minimalna vrijednost sada će iznositi 166 KM i kretat će se u rasponu do 500 KM, zavisno od broja članova porodice.

Copy of IMG_6705

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.