• OBJAVLJENO: 18.02.2014.
Sastanak predstavnika Vlade BPK Goražde i konsultantske kompanije Kronauer Consulting
BPK Goražde kao primjer dobre prakse u oblasti neprofitno-socijalnog stanovanja

Copy of IMG_6777

Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan je od rijetkih kantona u FBiH koji je napravio veliki iskorak u oblasti neprofitno-socijalnog stanovanja.

Izvršni direktor sarajevskog predstavništva kompanije Kronauer Consulting Zoran Žeravčić, danas je posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde gdje je sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom i predstavnicima ministarstava za socijalnu politiku i urbanizam, na čijem čelu su ministrice Nela Čarapić i Biljana Simić, razgovarao o neprofitno-socijalnom stanovanju na području BPK Goražde. Cilj sastanka bio je da se direktor ove kompanije, koja za potrebe Hilfswerka radi Studiju o neprofitno-socijalom stanovanju, informiše o iskustvima i problematici koje BPK Goražde ima u ovoj oblasti te da ono što je pozitivno uvrsti u ovu Studiju kao primjer dobre prakse.

Uz prezentaciju planova Vlade BPK Goražde u oblasti stambene politike, premijer Emir Frašto kazao je da je jedan od ciljeva Vlade da kroz različite oblike neprofitno-socijalnog stanovanja omogući kvalitetno stanovanje po povoljnim uslovima ciljnim grupama građana koje nisu u mogućnosti da svoje stambeno pitanje riješe na drugi način.

Predstavnici Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice istakli su i to da se ove godine očekuje početak realizacije projekta čiji je cilj zatvaranje kolektivnog i alternativog smještaja na području BPK Goražde. Pored ovoga, cilj resornog ministarstva je da u narednom  periodu radi i na jačanju institucija gerijatrijskog staranja, istaknuto je na sastanku.

Iako je ovom prilikom ukazano na generalni  problem održivosti ove vrste stanovanja na prostoru cijele BiH, BPK Goražde istaknut je kao primjer dobre prakse, pogotovo zbog toga što je jedan od samo tri kantona u FBiH koji je donio Zakon o neprofitno-socijalnom stanovanju. Kao što je poznato, ovaj zakon donesen je u saradnji sa CRS-om uz čiju pomoć su u naselju Splavište izgrađene dvije zgrade namijenjene upravo ovoj vrsti stanovanja. Na ovaj način regulisana su sva bitna pitanja u vezi sa neprofitno-socijalnim stanovanjem te su određene nadležne kantonalne i općinske službe kojima je povjereno upravljanje ovim stambenim fondom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.