• OBJAVLJENO: 24.02.2014.
Sastanak radne grupe Vlade BPK-a Goražde sa Koordinacijom boračkih udruženja BPK Goražde
Razmatrani zahtjevi boračke populacije

Sastanak sa Koordinacijom boračkih udruženja

Radna grupa Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerom Emirom Fraštom i ministrima za boračka pitanja, pravosuđe, unutrašnje poslove i privredu, održala je danas sastanak sa Koordinacijom boračkih organizacija BPK Goražde.

Razgovarano je o njihovim zahtjevima, kao i zahtjevima građana koji su dostavljeni Vladi i Skupštini kantona. Zahtjevi se odnose na poboljšanje statusa boraca i članova njihovih porodica te izmjenu propisa koji bi, između ostalog, omogućili smanjenje prihoda i usklađivanje plaća uposlenih u organima uprave sa platama zaposlenih u privredi, smanjenje primanja poslanicima u Skupštini BPK, ukidanje tzv. „bijelog hljeba“ i profesionalizacije mandata poslanicima.

Koordinacija boračkih udruženja traži i da se nastavi realizacija projekta Saveza ratnih vojnih invalida koji se odnosi na pomoć RVI koji su oštećeni u procesu revizije, rješavanje pitanja potkrovnih stanova kojim bi se trajno riješila dugogodišnja problematika vezana za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, hitno usvajanje antikorupcijskih zakona, te pokretanje krivičnih postupaka protiv počinalaca ratnih zločina.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, Vlada je prihvatila većinu ovih zahtjeva i ocijenila opravdanim te će nakon sjednice Skupštine koja je zakazana za srijedu raditi na njihovoj provedbi.

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja BPK još jednom su osudili nasilničko ponašanje demostranata u pojedinim dijelovima Federacije, te naglasili da će svoje opravdane zahtjeve rješavati u okviru sistema i njegovih legalnih institucija.

– Zbog sumnje da postoje projekti urušavanja države, pozivamo sve patriotske snage da se pripreme i spriječe te namjere u samoj njihovoj ideji- poručili su predstavnici Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde na današnjem sastanku sa radnom grupom Vlade BPK Goražde.

Sastanak sa Koordinacijom boračkih udruženja1

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.