• OBJAVLJENO: 28.02.2014.
Saradnja BPK Goražde i Tehničkog univerziteta u Beču
Otvorena izložba „Razvojne perspektive Goražda“

Copy of IMG_6964

U Domu mladih Centra za kulturu Goražde jučer je otvorena izložba pod nazivom „Razvojne perspektive Goražda“.

Izložba u okviru koje su predstavljeni modeli mogućeg prostornog uređenja BPK-a Goražde nastala je kao rezultat saradnje Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde i Odjela za prostorni razvoj i okolinsko planiranje Tehničkog univerziteta u Beču. Samu saradnju inicirala je grupa studenta postdipolomskog studija na Tehničkom univerzitetu, predvođena studentom Edibom Uručijem porijeklom iz Goražda.

Na izložbi je prezentirano pet projekata u čijem fokusu su strategije jačanja lokalnog razvoja, a  koje su zajednički uradili studenti Odjela za prostorni razvoj Tehničkog univerzieta i studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Uz iskazanu zahvalnost profesorima i studentima iz Beča i Sarajeva, izložbu je otvorio premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Copy of IMG_6949

– Sretan sam što nam se ukazala prilika da poslije dvije godine saradnje našeg Ministarstva za urbanizam i prostorno uređenje i Tehničkog univerziteta u Beču dođemo do ovakvog viđenja našeg prostora. Do nas je da kroz oko uđe u srce i da ga u glavi prihvatimo kao svoje, a to je lahko. Vjerujem da ćemo ovim obogatiti prostor BPK Goražde, ali i prostor cijele BiH – kazao je u svom obraćanju premijer Emir Frašto.

Goste izložbe pozdravio je i profesor Odjela za prostorno planiranje Tehničkog univerziteta u Beču Thomas Dillinger koji je iskazao zahvalnost na podršci u realizaciji ovog projekta te ukazanoj prilici da se on realizuje upravo u ovom kantonu koji se zbog svojih prirodnih odlika pokazao pravim izazovom za planiranje.

Ovom prilikom istaknuto je i da je značaj prezentiranih projekata utoliko veći što su na njima radili mješoviti timovi studenata iz Beča i Sarajeva koji su se u svom radu međusobno nadopunjavali, kako sa jezičkim i kulturološkim, tako i sa stručnim znanjem.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.