• OBJAVLJENO: 04.03.2014.
Privredne komore BPK-a Goražde i Kantona Sarajevo
Potpisan sporazum o saradnji

Copy of IMG_7060

U Goraždu je danas potpisan Sporazum o saradnji između privrednih komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali predsjednici dviju komora Dževad Terović i Kemal Grebo.

Uz predsjednika Privredne Komore FBiH Avda Rapu, predsjedavajućeg Skupštine i premijera BPK Goražde Suada Došla i Emira Frašta, svečanosti potpisivanja prisustvovali su i predstavnici općina, lokalnih privrednika, kantonalnih ustanova i udruženja, te studenata fakulteta u Goraždu.

Sporazum, čije je potpisivanje inicirao predsjednik Privredne komore BPK-a Goražde Dževad Terović, trebao bi dati smjernice za unaprjeđenje buduće saradnje između ova dva kantona.

Copy of IMG_7048

– Cilj je da istaknemo da je na red došla privreda, stvaranje novih vrijednosti i novih proizvoda, te potreba za većim izvozom i stvaranjem boljeg ambijenta za  domaća i strana ulaganja, a time i potreba za daljnjim razvojem ne samo ova dva kantona, nego i Federacije BiH i države BiH – kazao je predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Svrha ovog sporazuma jeste i da se obnovi nekadašnja uspješna privredna saradnja između Sarajeva i Goražda, te da se zajedničkim naporima pokušaju stvoriti povoljniji uslov za razvoj privrede i privlačenje investicija u ova dva kantona.

– Privredne komore je formirala država u namjeri da privredni subjekti imaju svoju asocijaciju u kojoj će moći iskazivati svoje interese prema vlastima i gdje će dobivati niz podataka, kako bi mogli donositi uspješne poslovne odluke, a sporazum koji smo danas potpisali upravo je definisao sve te aktivnosti u namjeri da privredi pružimo ono što joj treba u donošenju takvih odluka – kazao je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo.

Copy of IMG_7051

U uvodnom dijelu svečanosti, u organizaciji domaćina održana je i prezentacija u okviru koje su predstavljena privredna kretanja u BPK Goražde u 2013. godini.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde ovom prilikom je istakao i da je Kolegij privrednih komora u Federaciji BiH u prošloj godini u redovnu parlamentarnu proceduru uputio prijedloge nekoliko zakona koji bi privrednim društvima trebale donijeti određene olakšice i beneficije i unaprijediti njihovo poslovanje, a cilj je da se takve aktivnosti nastave i u ovoj godini.

Nakon potpisivanja sporazuma, Privredna komora BPK Goražde održala je svoju drugu Izvještajnu sjednicu na kojoj su razmatrani Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2013. godinu, te Program i plan rada za 2014. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.