• OBJAVLJENO: 06.03.2014.
Goražde se oprostilo od još jednog heroja
Održana komemorativna sjednica u povodu smrti Muja Imamovića

Copy of IMG_7133

U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti ratnog heroja Armije R BiH Muja Imamovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u 61.godini života.

Komemorativnoj sjednici prisustvovao je veliki broj rodbine, prijatelja, saboraca te zvaničnika Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

O liku i djelu Muja Imamovića govorili su premijer BPK Goražde Emir Frašto i ministar za boračka pitanja Zijad Briga te predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Derviš Hadžić-Dedo. U ime Lovačkog društva čiji je aktivni član bio rahmetli Mujo govorio je Huso Isanović.

Copy of IMG_7124

Imamović ( Muharem ) Mujo  rođen je 12.03.1953. godine u selu Kola – Ilovača. Osnovnu školu završio je u Ilovači, a srednju metalsku u Goraždu. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata od prvog dana izbijanja agresije uključuje se aktivno te na tom putu pokazuje izuzetnu hrabrost. Obavljao je niz značajnih funkcija, od komandira Voda do pomoćnika komandanta za Obavještajno-sigurnosne poslove. Teško je ranjen 1994. godine u širem rejonu Osanice. Najveće ratno priznanje značku ”Zlatni ljiljan”, za sveukupan doprinos u proteklom ratu,  dobio je 15. aprila 1996. godine, kao pripadnik 801. lahke Brigade. Po završetku rata ostaje u Vojsci Federacije sve do svog penzionisanja 2004. godine.

Dženaza “Zlatnom ljiljanu” Muju Imamoviću klanjana je poslije ikindije namaza ispred Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop obavljen na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.