• OBJAVLJENO: 17.03.2014.
Iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde
Međuvršnjačko nasilje problem u školama na prostoru našeg kantona

IMG_7364

Na inicijativu Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održan sastanak sa Aktivom pedagoga. Na sastanku je  razgovarano je o načinu spriječavanja međuvršnjačkog nasilja u školama na prostoru našeg kantona.

Prema riječima direktorice Pedagoškog zavoda Dike Makote, sastanak je organizovan s ciljem implementacije tema koje obuhvataju problematiku međuvršnjačkog nasilja kroz teoriju, prezentaciju i radioničke sesije na časovima odjeljenske zajednice kako bi se spriječilo međuvršnjačko nasilje. Dogovoreno da pedagozi pripreme predavanja i da u nekoj od škola na prostoru BPK Goražde održe čas odjeljenske zajednice na kojem bi ukazali na loše strane nasilja i konflikta među vršnjacima. Na ovaj način bi se, kako je danas istaknuto, iznašle mogućnosti za sprječavanje kako verbalnog tako i fizičkog nasilja.

Kroz primjere dobre prakse potrebno je da pedagozi približe značaj odgoja i obrazovanja s ciljem smanjenja bilo kakvih konflikata.

Prema saznanjima da nasilje među djecom u školama obuhvata širok spektar agresivnih ponašanja koja se događaju među djecom, od rješavanja sukoba nasilnim putem, neprihvatljivog izražavanja ljutnje ili frustracije do ozbiljnih incidenata, u Pedagoškom zavodu mišljenja su da je neophodno preventivno djelovati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.