• OBJAVLJENO: 09.02.2011.
Na današnjoj 2.redovnoj sjednici Skupštine BPK-a Goražde

Imenovan kandidat za premijera BPK-a Goražde

imenovanje_mandata_vlade_b_1.JPG

Prim. dr Emir Frašto iz SDP-a kanditat je za premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Odluku o njegovom imenovanju donio je predsjedavajući Skupštine Nazif Uruči na današnjoj 2. redovnoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

imenovanje_mandata_vlade_b_2.JPG

U svom obraćanju poslanicima nakon imenovanja, a nakon toga i u prvoj izjavi za medije, dr. Emir Frašto kazao je da kako slijedi što brže imenovanje Vlade i usvajanje budžeta, koji bi trebao sadržavati i razvojnu komponentu namijenjenu upošljavanju. Kao prioritete definirao je upravo brigu o nezaposlenima, ali i osobama treće životne dobi.

– Mislim da ova sredina ima sve veći broj stanovnika starijih od 65 godina i mi moramo obezbijediti zdravstvenu i socijalnu skrb za te ljude – kazao je dr. Frašto. Dodaje da su konsultacije u centralama SDP-a i SDA u Sarajevu jedan od razloga zbog kojih se na imenovanje mandatara čekalo do sada. Jasno je da bez podrške viših nivoa vlasti skupštinska većina u finansijski neodrživom Kantonu neće moći imati rezultate koji se od nje očekuju. S tim u vezi Skupština BPK Goražde u prethodnom sazivu usvojila je deklaraciju kojom se traži puna ravnopravnost BPK u odnosu na ostale Kantone u FBiH, te osiguranje resursa dovoljnih za njegovo funkcioniranje.

imenovanje_mandata_vlade_b_3.JPG

– Tom deklaracijom mi smo sami sebi dali značaj, ali željeli bimo da to potvrde i drugi. Onda je i razumljivo što smo radili na taj način. Mislim da nećemo stati s tom praksom, da je slijedeći sastanak sa Vladom Sarajevskog kantona, da ćemo to nastaviti i sa drugima i da ćemo probati da oni dio nekog tereta naših obaveza preuzmu i da nam pomognu. Što se tiče projektovane federalne Vlade, imat ćemo stalne konsultacije i s njima i pokušat ćemo da razumiju naše zahtjeve i probleme. Diskriminisani smo time što živimo na ovim prostorima i želimo da se to promijeni – istaknuo je dr. Emir Frašto.

Pored Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period od 01.01. do 31.03.2011.godine, poslanici Skupštine BPK-a Goražde na današnjem zasjedanju usvojili su i Odluku o izboru stalnih i povremenih radnih tijela u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.