• OBJAVLJENO: 26.04.2014.
Manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde – Sarajevo - Fojnica
POČAST VELIKOM PRIPOVJEDAČU I HUMANISTI

DANI ISAKA SAMOKOVLIJE, 25.4.14 055

Općina Goražde je domaćin, a Centar za kulturu Goražde organizator manifestacije posvećene književniku koji je neraskidivim nitima bio i ostao vezan za rodno Goražde – Općina Goražde i Centar za kulturu ovu manifestaciuju organizuju u saradnji sa gradom Sarajevo, Općinom Fojnica i Jevrejskom zajednicom BiH – Dodijeljene nagrade za najuspješnije literarne radove i održan kviz znanja o djelu Isaka Samokovlije, na kome su se takmičile ekipe osnovnih i srednjih škola iz BPK Goražde i Sarajevskog kantona

U Goraždu je juče održana deseta po redu, tradicionalna manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“.
Ovogodišnjom manifestacijom , koja je započela 15. januara obilježava se 125 godina od rođenja i 50 godina od smrti velikog pripovjedača i humaniste dr. Isaka Samokovlije.
Organizator ove značajne manifestacije, goraždanski Centar za kulturu i ove je godine raspisao javni poziv za pisanje literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola , te građane koji su tematski vezani za stvaralaštvo Isaka Samokovlije, posebno za zavičajne motive u njegovim djelima.
Jedan od ciljeva ove manifestacije je da podstakne stvaralaštvo mladih , kako bi se uključili u realizaciju sadržaja manifestacije.
Aktivnostima u okviru manifestacije Centar za kulturu Goražde podsjeća na ličnost i djelo književnika Samokovlije.
U proteklih deset godina, u okviru pomenutog javnog poziva autori su pisali na tridesetak tema.
Na svečanosti koja je održana u Domu mladih , učesnike manifestacije i brojne goste i zvanice pozdravio je najprije direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić, koji je posebno istakao uspješnu saradnju koju, u realizaciji manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, goraždanski Centar za kulturu ima sa Jevrejskom zajednicom BiH, gradom Sarajevo, Općinom Fojnica i drugim institucijama kulture. Sijerčić je ovom prilikom uputio zahvalnost svima koji podržavaju organizaciju i održavanje ove manifestacije, osobito općini Goražde.

DANI ISAKA SAMOKOVLIJE, 25.4.14 025
Učesnicima manifestacije obratio se i premijer Bosanskopodrinjskog kantona Emir Frašto.
-Zavičaj se ne bira. Zavičaj je mjesto u kome se rodimo, načinimo prve korake, zaljubimo se, krenemo u život. Zavičaj je mjesto u kome nas ogrije i obraduje sunce.
A ako je to još Sunce nad Drinom, onda je to doživljaj više. Onda je to zapravo razlog više da zavičaj uvijek nosimo u sebi, kao ono što nam je drago, kao ono što nikada ne zaboravljamo.
Baš tako je zavičaj doživljavao veliki Isak Samokovlija.I poslije svoj zavičaj, naše i njegovo Goražde, zauvijek smjestio u knjige, a kroz knjige u istoriju.
Isak Samkovlija nastavlja da nas uči i podsjeća koliko je važno da volimo i cijenimo svoj zavičaj, svoj grad, koliko je važno da budemo zajedno, da budemo bolji ljudi pod ovim Suncem nad Drinom. Hvala mu na tome.
Hvala i svima onima koji kroz manifestaciju „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ čuvaju sjećanje i razvijaju poštovanje prema velikom pripovjedaču i humanisti, doktoru Isaku Samokovliji i njegovom djelu.
Čestitam autorima najuspješnijih literanih radova, a učesnicima kviza želim uspješno nadmetanje – rekao je premijer Frašto.
Proglašeni su i dobitnici nagrada za najuspješnije literarne radove kojima je nagrade uručio premijer Emir Frašto.
U konkurenciji osnovnih škola, treća nagrada je dodijeljena Hani Deljanin, učenici OŠ „ Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo, druga Almi Pašović, učenici IX1 razreda Osnovne škole – Ilidža, a najuspješniji rad imao je Adis Smajović, učenik IX razreda OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače ( Goražde).
Treću nagradu u konkurenciji srednjih škola osvojila je Ajla Vrnjak, učenica IV e2 razreda Željezničkog školskog centra Sarajevo, druga je pripala Marisi Kapur, učenici IIIa – Prva gimnazija Sarajevo, a prvu je nagradu osvojila Nadina Pleh, učenica III 2 razreda SMŠ „ Enver Pozderović“ Goražde.
Prema ocjeni žirija, odnoso ocjenjivačke komisije, u konkurenciji građana, najuspješniji literarni rad imala je Sabina Džeko, druga nagrada pripala je Edinu Topčiću, a treća Berki Bibić. Sva tri nagrađena autora su iz Sarajeva.
Tradicionalno, u okviru manifestacije se, kao njen veoma značajan dio, održava i kviz znanja o liku i djelu Isaka Samokovlije, koji priprema prof. Rasim Ligata. Ove godine, u kvizu je učestvovalo 15 ekipa osnovnih i srednjih škola iz BPK Goražde i Sarajevskog kantona.

S.K

DANI ISAKA SAMOKOVLIJE, 25.4.14 056

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.