• OBJAVLJENO: 01.04.2011.
Ministarstvo za privredu

Aktivnosti kantonalne Izvještajno-prognozne službe u oblasti fitomedicine proširiti i na općine

prognozna_sluzba_010411b1.jpg

Zakonom o zaštiti zdravlja bilja BiH predviđena je uspostava Izvještajno-prognoznih službi u oblasti fitomedicine u oba entiteta, a time i u svim kantonima Federacije BiH.

prognozna_sluzba_010411b2.jpg

S tim u vezi, danas je održan sastanak na kojem je razgovarano o uvođenju obaveza obavljanja određenih poslova iz oblasti ove službe i na nivou općina, kako bi se uspostavio efikasan sistem pravovremenog uočavanja i spriječavanja širenja bolesti biljaka.

Na ovaj način, općine će se uključiti u izradu godišnjeg programa izvještajno-prognoznih poslova, a imat će i obavezu osiguranja određenih finansijskih sredstava za njihovo izvršavanje.

Koordinator Centralne izvještajno-prognozne službe u oblasti fitomedicine pri Federalnom zavodu za poljoprivredu Azra Saratlić kazala je kako je provođenje ovih aktivnosti jedan od uslova za uvođenje fitosanitarnih mjera na nivou države, koje su već uvedene u svim zemljama članicama EU.

Današnjem sastanku prisustvovali su i stručni saradnici Ministarstva za privredu, načelnik općine Goražde te pomoćnici načelnika općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

prognozna_sluzba_010411b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.