• OBJAVLJENO: 05.04.2011.
Ubrzati situaciju oko Ginexa i izvoza

ginex_050411_b2.jpg

U rješavanje novonastale situacije oko goraždanskog preduzeća „Ginex“ uključile su se sve strukture uključujući i federalne i državne institucije, a u „Ginexu“ su tek dijelom zadovoljni viješću da je Ministarstvo sigurnosti BiH po osnovu ranijih izvoznih dozvola odobrilo izvoz za četiri kupca. U Ministarstvu privrede BPK Goražde nadaju se brzim reakcijama najviših državnih organa kako privreda BPK Goražde ne bi trpila ogromne posljedice. Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH, po osnovu izvoznih dozvola odobrenih prije stupanja na snagu odluka Predsjedništva BiH, odobrilo je „Ginexu“ izvoz proizvoda za četiri kupca.

-Međutim, to je tek 30 posto od onog što imamo ugovoreno za izvoz i što se u ovom trenutku nalazi u skladištu. U Ministarstvu vanjske trgovine ništa se nije promijenilo vezano za status izvoznih dozvola koje su bile na odobravanju u trenutku donošenja odluke Predsjedništva i čak ne primaju ni nove zahtjeve za izdavanje izvoznih dozvola, a u međuvremenu mi smo stekli uslove i za podnošenje novih zahtjeva. Zbog svega toga, „Ginex“ će do daljnjeg morati zadržati situaciju koju je donijela Uprava i Nadzorni odbor „Ginexa“, a to je da radnici i dalje budu na prinudnom odmoru, -izjavila je Munevera Fočo, izvršna direktorica za ekonomiju i marketing firme „Ginex“.

-Mi smo jučer dobili informaciju od Federalne Vlade i premijera Federacije, kao i od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i trenutno ide taj dio sa starim dozvolama u realizaciju a da će se nove dozvole, imamo to obećanje, nastojati obezbijediti u nekoj ubrzanoj proceduri. Mi ćemo biti u kontaktu i svakodevno ćemo raditi da vidimo šta je u našoj moći da se taj problem riješi, – izjavio je Demir Imamović, ministar privrede BPK Goražde.

U rješavanje novonastale situacije uključile su se sve strukture, obzirom da „Ginex“, a i ostale firme namjenske industrije već trpe gubitke, a posljedice prolongiranja rješavanja problema bile bi katastrofalne za ovo preduzeće. Svaki dan je dragocijen ne samo za Ginex već i kompletnu privredu BPK Goražde.

-Ja ne smijem ni pomisliti šta bi se moglo desiti da ostane na snazi ova odluka, najcrnje. Direktor je već putovao za Užice i razgovarao sa našim kupcem „Prvim partizanom“ da ne odustaje od nas, a takve zahtjeve ćemo uputiti i prema drugim kupcima, ali tržište je neumoljivo, -kaže Fočo, dodajući da 83 posto svojih proizvoda „Ginex“ izvozi na tržište vani, što je dovoljan znak za alarm svima u potrazi za rješenjima.
-Svi smo svjesni te činjenice i ja se nadam da će Predsjedništvo BiH uvidjeti probleme koji mogu proisteći iz donošenja ovakve odluke i da je neophodno rješenje, jer svako njegovo prolongiranje samo ugrožava rad ovog preduzeća i drugih firmi namjenske industrije, ali i kompletnog Kantona, – kaže Imamović.

Vlada BPK Goražde u stalnim je kontaktima sa višim nivoima vlasti koji nastoje ubrzati rješavanje problema, a svi se nadaju da će data obećanja o pozitivnom ishodu za „Ginex“, uskoro biti i realizirana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.