• OBJAVLJENO: 07.04.2011.
Ministarstvo za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša u Vladi BPK-a Goražde

U ovoj godini započinje izgradnja stambeno-poslovne zgrade za mlade

ministarstvo_za_urbanizam_070411_b1.jpg

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta za mlade jedan je značajnijih projekata kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u ovoj godini.

Ovo je svojevrstan izazov i za najmlađeg ministra u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministra za urbanizam Božidara Semiza, koji je ponosan na činjenicu što su idejno rješenje za projekt ove zgrade za mlade uradile arhitekte iz Službe njegovog ministarstva. To je kaže ministar, svakako jedan pozitivan pomak da Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša dobije ono mjesto koje treba da ima- da se zainteresira za prostorno uređivanje samog grada i da idejna rješenja poteknu od njih.

„Rješavanje stambenog pitanja mladih nadovezuje na osnovni cilj Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, a to je omogućavanje zapošljavanja i razvoja ovog kantona. Paralelno sa mogućnošću za obezbjeđivanje radnih mjesta, mora se omogućiti da mladi dobiju i svoj stambeni prostor, da formiraju bračnu zajednicu i da se počnu rađati djeca, a povećavanje nataliteta je opstanak ove sredine, ovog Kantona“ – kaže ministar Semiz te ističe:

„ Istraživanjem Centra civilnih inicijativa u aprilu 2009.godine pod nazivom„ Mladi bez stambenog rješenja“ suočeni smo sa frapantnim podatkom da 93 % mladih bračnih parova u BiH ne posjeduje vlastiti stan ili kuću. Njih 85 % živi sa roditeljima, od toga, 79 % u stanu ili kući koje je vlasništvo njihovih roditelja, a samo 6% u nekom iznajmljenom stanu.

Slična situacija je i u Bosansko-podrinjskom kantonu, a ne samo ovaj kanton, već i čitava Bosna i Hercegovina, suočena je sa opasnošću da ostane bez ljudskog resursa; broj mladih između 15 i 29 godina procijenjen je na 770.000, što je za 315.000 manje u odnosu na popis iz 1991.godine, a broj radno- sposobnog stanovništa u ovom periodu je smanjen za 500.000. Stoga je izgradnja ove zgrade pun pogodak i već su su provedeni značajni koraci u ostvarivanju ovog cilja; zemljište je otkupljeno, dobivena je urbanistička saglasnost na osnovu našeg idejnog rješenja, a sljedeći korak je izrada projektne dokumentacije i pristup samom građenju ovog objekta „– riječi su ministra za urbanizam Božidara Semiza.

Stambeno-poslovna zgrada za mlade gradiće se u centru Goražda, na uglu ulica „Ferida Dizdarevića“ i „43.drinske udarne brigade“ i produžetak je na lamele u bloku H. Imaće 6 etaža , jedan potkrovni prostor, u okviru kojih je predviđeno 30 stambenih jedinica. Najveći broj stanova ima kvadraturu od 58-70 m² i prilagođen je bračnim parovima sa jednim ili više djece, ali ima i nekoliko stanova i sa kvadraturom od 90- 100 m². Zgrada će imati i četiri poslovna prostora u svom prizemlju.

„ Ja bih iskoristio ovu šansu da pozovem mlade koji su zainteresovani, koji podržavaju ovu našu ideju da se obrate Ministarstvu za urbanizam, da porazgovaraju sa nama, mi smo raspoloženi da prihvatimo njihove ideje. U objektu se nalaze 4 poslovna prostora, koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Postoji razmišljanje da bi se tu mogle otvoriti jaslice, što bi omogućilo roditeljima koji rade da tu ostave svoju djecu. Možda će mladi imati i neke druge ideje, voljeli bismo čuti njihova razmišljanja.“- kaže ministar Semiz.

Vrijednost izgradnje ovog stambeno-poslovnog objekta iznosi milion i 570 000 KM, a bitno je istaći da je u Budžetu BPK-a za 2011.godinu planirano milion i 100.000 KM, za ovu namjenu, tako da se početak radova, ako bude povoljna finansijska situacija, vrlo brzo može očekivati.

Vlada i Ministarstvo za urbanizam zalagaće se, prema riječima ministra Semiza, za najpovoljnije uslove kreditiranja i da krediti budu na duži vremenski dio otplate, kako bi što više mladih koji žele ostati na području ovog Kantona, moglo aplicirati i sebi kupiti stan u novoj Lameli H2.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.